Sretenjski turistički talas: U fokusu planine i banje

11. Februar 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Dan državnosti ove godine proslavićemo uz četiri neradna dana, pa će mnogi odlučiti da nekuda otputuju. Najpopularnija su skijališta, ali će gostiju biti i u banjama i seoskim domaćinstvima.

Februar i mart su najbolji skijaški meseci, jer je tada najviše snega, a dani su duži. Upravo zato na planinama za Sretenje očekuju veću posetu nego za novogodišnje praznike.
„Nalazimo se u jeku sezone. Popunjenost hotela je izuzetno visoka, a najtraženiji termin je sredinom meseca za praznik Sretenje. Goste privlači velika količina snega i brojni sadržaji za kvalitetan odmor na planini", rekla je Slađana Radić iz „MK mauntin rizorta Kopaonik".

Na Zlatibor se za Sretenje očekuje dolazak oko trideset hiljada gostiju.

„Hoteli su, shodno preporukama, ograničili rad svojih restorana, barova, lobi barova, igraonica, velnes centara, a sve u cilju prevencije i bezbednosti kako turista tako i samih meštana na samom Zlatiboru, ali pored toga treba naglasiti da su svi lokaliteti otvoreni, svi lokaliteti spremno dočekuju turiste, gondola takođe radi punim kapacitetom tako da će svi turisti koji dođu na Zlatibor imati zaista pregršt sadržaja na raspolaganju", objasnio je Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor.
Na Jahorini – zimska idila. Sneg pada, sve žičare rade i svih 46 kilometara ski-staza je uređeno za skijaše.

„Imamo preko 110 centimetara utabanog snega, što je odlično, interesovanje je ogromno, za nas kao olimpijski centar je lepa vest da su svi smeštajni kapaciteti ne samo na Jahorini nego i na Palama apsolutno popunjeni i da se traži krevet više, i da je interesovanje veće nego ikada ranije", kaže Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina.

O poštovanju epidemijskih mera na ski-stazama na Jahorini brinu kovid redari, a kabine na žičarama se dezinfikuju svaki put kada su na polaznoj stanici.

I banje Srbije očekuju veliki sretenjski turistički talas, gde je popunjenost hotela i privatnog smeštaja preko 70 odsto. Uz banjski vaučer dobija se i uputstvo o korišćenju velnes i spa sadržaja.

„Vodi se računa o tome da bude smanjen broj ljudi koji će u isto vreme koristiti  kapacitete koji su u ponudi, tako da se sve mere koje su propisane od strane i kriznog štaba ali i one koje su u praksi u drugim zemljama primenjene i u našim centrima", izjavila je Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Mala je verovatnoća da se skijaši zaraze na stazama. Svi oni imaju potkape, takozvane bandane, koje pokrivaju nos i usta, zatim naočare, kacige i rukavice. A druženja i zabave posle skijanja – svako po svojoj savesti i odgovornosti.
 

Izvor: Rts

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza
25. Septembar 2023
Turistička ponuda zaštićenog područja Vlasine bogatija je za 47 kilometara obnovljenih...
Turizam
Degustacija kobasica na Oktoberfestu - bez vegi varijante
21. Septembar 2023
Oktoberfest je osim po zabavi i pivu poznat i po kobasicama. Komisija za degustaciju probala je...
Turizam
ТОNS organizovao poslovni skup u Ljubljani
21. Septembar 2023
U ljubljanskom „Radisson Blu Plaza Hotel“-u Turistička organizacija Grada Novog...
Turizam
20. Septembar 2023
Turistička organizacija Srbije sa ponosom objavljuje da je otvoren konkurs za nagradu...