Sremska Mitrovica, zahvaljujući projektu "Adrilink", postaje deo turističke Jadranske regije

19. Januar 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Sremska Mitrovica, kao deo projekta „Adrilink“-  Jadranske regije, nastojaće da se razvija kao celogodišnja turistička destinacija, kroz programe koji uključuju prirodne, kulturne i istorijske znamenitosti kao i lokalne raznolikosti. Projekat omogućava nove modele održivog upravljanja turizmom sa ciljem smanjenja njegove sezonske osobine kroz valorizaciju prirodnih i kulturnih krajolika kao zajedničkih prednosti koje mogu biti posećivane tokom cele godine.

Turistička organizacija grada Sremska Mitrovica potpisala je partnerski sporazum za implementaciju projekta „Adrilink“- Interpretacijska mreža jadranskog krajolika u okviru drugog poziva za predloge projekata Interreg V-5 Jadransko-jonskog „Adrion programa 2014-2020“. Cilj projekta „Adrilink“ je da promoviše pejzažni turizam u Jadranskoj regiji kroz stvaranje mreže interpretacijskih centara krajolika, koji su koncipirani kao ključne tačke odabranih tematskih staza i ruta, digitalno povezanih kroz ICT platformu, koja omogućava integrisano upravljanje turističkih uslugama i podstiče inovativna rešenja.

Iz Turističke organizacije grada kažu da će kafić u parku u centru Mitrovice, koji ne radi već godinu dana, a koji objekat je u vlasništvu Grada, postati reprezentativan info-centar sa neophodnim javnim toaletom, koji je uslov da Sremska Mitrovica bude kategorisano turističko mesto. Inače, ispod kafića je postojao javni toalet, koji je vremenom postao magacin.

U projektu koji traje do jula 2022. godine učestvuje 11 partnera iz sedam zemalja: Italija, Grčka, Albanija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Slovenija, a vodeći partner je opština Jesi iz Italije. Ukupna vrednost projekta je 2,5 miliona evra, od čega je skoro 200.000 evra namenjeno Turističkoj organizaciji grada Sremska Mitrovica.

Sremska Mitrovica je jedini grad u Srbiji koji učestvuje u ovom projektu, kroz koji će biti predstavljeni čuveni istorijski Sirmijum, ali i sada već poznate biciklističke, te pešačke rute, manastiri koji pripadaju našem gradu, reka Sava, kao i rečna plaža nadaleko poznata i to je jedna od ključnih tački kad je reč o prirodi, kažu u TO grada.

Projekat obuhvata i gastronomsku ponudu, kao jednu od tačaka za koje važi da su interesantne turistima.

Reč je,, o velikom poslu, gde se od TO grada očekuje da uključe sve činioce, ne samo iz turizma, s kojima će napraviti strategiju održivog razvoja interpretacijskog centra.

Seoski turizam u ekspanziji

Prošle godine su procvetala seoska turistička domaćinstva.

Oni koji su imali prenoćište su prilično dobro prošli, a oni koji nisu su počeli da razmišljaju o tome, pojedini su dodali smeštajne kapacitete. Domaći turizam je bio ekspanziji, iako nije bilo organizovanih poseta Zasavici i Carskoj palati gde inače dolaze ekskurzije, što je bio udarac na budžet, ljudi su se sami organizovali i dolazili u manjim grupama.

Turistička organizacija trenutno učestvuje i u projektu „Get2IT “, čiji je nosilac Varaždin, u kojem učestvuje pet zemalja, a tema je volontiranje i to kako volonteri pomažu u razvoju društvene zajednice i potencijala grada.

U taj projekat TO grada uključuje se vezano za manifestacije i kulturni turizam u čiju organizaciju se uključi oko 500 volontera, ali je i Kancelarija za mlade prezentovala i volontiranje za vreme kovida, kao i kako volonteri mogu da pomognu osobama sa invaliditetom. Uključeni su, i u projekat „Moving forward “ koji je isto radio Varaždin, a oba projekta se realizuju u sklopu projekta „Evropa za građane“.

Izvor: Dnevnik

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...
Turizam
Bespovratna sredstva za 82 projekta u cilju razvoja ruralnog turizma
10. Jul 2024
Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja...
Turizam
Nove direktne avio-linije do NR Kine
03. Jul 2024
Počev od 30. septembra 2024. godine, Air Serbia će uspostaviti direktne letove između...
Turizam
Proglašen najbolji muzej na svetu
02. Jul 2024
Turski muzej “Ephesus Experience“ (Doživljaj Efesa), koji se nalazi u drevnom gradu...