Srednjobosanska skijališta unapređuju imidž i kvalitet ponude

25. Avgust 2021
Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay
U ovoj godini nije bilo većih ulaganja u skijašku infrastrukturu na području Srednjo-bosanskog kantona, budući da su upravitelji i vlasnici skijaških centara jako oprezni kada su u pitanju investicije u vrijeme pandemije. Ono što bi moglo zaista utjecati na kvalitetu provedbe zimskih i skijaških aktivnosti jeste najavljeno donošenje Zakona o skijaškim centrima na razini Kantona čime će se znatno unaprijediti samo odvijanje skijaških aktivnosti na destinaciji te uvesti red na skijalištima, rekao je na početku razgovora za eKapiju direktor Turističke organizacije SBK-a Miroslav Matošević.
 
- Sve bi to trebalo utjecati na bolji imidž Srednjobosanskih skijališta u budućnosti - dodao je.
 
Do početka zimske turističke sezone, planirana je i registracija apartmana i soba u domaćinstvima budući da su, kaže Matošević, napokon osigurani uvjeti za registraciju i legalizaciju objekata u ovom tipu smještaja čime će se dodatno povećati kvaliteta turističke ponude u zimskim destinacijama.
 
- I ove godine Turistička zajednica SBK će koordinirati sve aktivnosti na uspostavi Internog COVID–19 protokola koji se protekle godine pokazao izuzetnu uspješnim. U sezoni 2021/2022 cilj nam je osigurati njegovu primjenu i na drugim zimskim destinacijama u Kantonu.
 
Posebnu pozornost, ističe, usmjeriće na marketing destinacija kao i u prethodnim godinama, ovisno o stupnju pandemije i mjerama za ulazak u BiH, s akcentom na domaće tržište, ali i tržište susjednih zemalja.
 
- Prioritet će biti online marketing i produkcija promotivnih video filmova sa naglaskom na online kampanje, te aktivnosti odnosa s javnošću putem medijskih kuća s ciljem osiguranja konstantnog medijskog prisustva naših zimskih centara u domaćim i inozemnim medijima tijekom zimske sezone kao i proteklih godina - objašnjava.
 
Investicije na čekanju
Matošević nam kaže da svi skijaški centri u Kantonu, kojih ima sedam, posjeduju uvjete za noćno skijanje na jednoj skijaškoj stazi koji su izuzetno dobro posjećeni i popularni.
 
- Moramo naglasiti da uvjete za umjetno zasnježenje skijaških staza imaju tri centra - Vlašić, Ranča i Rostovo.
 
Pandemija COVID-19, ističe direktor Turističke zajednice SBK-a, zaustavila je nekoliko važnih projekata koji su trebali biti realizirani tijekom 2021. Na samoj destinaciji Vlašić u prošloj godini došlo je do određenih promjena u vlasničkoj strukturi i spajanju nekoliko ključnih hotelskih kapaciteta te su bile najavljene brojne investicije u modernizaciju smještajnih kapaciteta, ali i ulaganja u brojne turističke programe i projekte.
 
- Nažalost, prošla godina kod većine poslovnih subjekata koji se bave i žive od turizma iz poznatih razloga je bila izuzetno loša te su bili prinuđeni sredstva planirana za investicije preusmjeriti u redovna poslovanja i saniranje nastalih gubitaka uzrokovanih COVID-19 pandemijom.
 
Interni Winter Safe Destination protokol
Prošle godine Turistička zajednica SBK razvila je Interni Winter Safe Destination protokol kojim su bili obuhvaćeni svi akteri turističke destinacije na planini Vlašić u cilju povećanja sigurnosti, kako turista, tako i uposlenih na destinaciji.
 
- Koordinirali smo aktivnostima privatnog sektora - vertikalni transport skijaša, hotelska i druga ugostiteljska poduzeća… te javnih institucija, odnosno Zavoda za javno zdravstvo SBK, Doma zdravlja Travnik i Općine Travnik, u cilju zajedničkog angažmana na provedbi skijaške sezone u novonastalim uvjetima - ističe Matošević.
 
Kako nam objašnjava, ovaj protokol se pokazao izuzetno učinkovit u tijeku zimske turističke sezone jer je obuhvatio i sudionike javnog i privatnog sektora, te su u veoma kratkom roku i na vrijeme uspostavili rad sezonske ambulante sa COVID-19 odjeljenjem, osigurali svakodnevno testiranje turista kojima je bio potreban PCR test pri povratku u matičnu državu.
 
- Osigurali smo i primjenu paket aranžmana i suradnju između Zavoda za javno zdravstvo SBK i smještajnih subjekata, odnosno 6 i više noćenja besplatno testiranje, 4–6 noćenja 50% popusta, 2-4 noćenja 25% pousta na PCR testove i sl. Također, unutar same destinacije osigurane su free dezinfekcione zone, popust na sredstva dezinfekcije u ljekarnama, kao i mnoge druge mjere.
 
Interni Winter Safe Destination protokol, podvlači, znatno je utjecao na pozitivan imidž destinacije kao sigurne destinacije te je januar bio na razini 2019. godine dok su ostali mjeseci bili nešto lošiji.
 
- Ove godine također, osnovni cilj je usmjeren na realizaciju zimske turističke sezone u uvjetima pandemije te epidemioloških mjera unutar BiH, ali i naših glavnih tržišta te ćemo mjere iz prošle godine dodatno pospješiti i proširiti njihovu primjenu na ostalim zimskim destinacijama u Kantonu.
 
Matošević kaže da je odnos domaćih i stranih gostiju u protekloj zimskoj turističkoj sezoni bio je 86% domaćih i 14% stranih.. Od stranih gostiju prevladavali su gosti iz Hrvatske i Srbije.
 
- Prema ranijim istraživanjima gosti su najviše zadovoljni odnosom cijene i kvalitete, zatim ljubaznost osoblja, gostoljubivost lokalnog stanovništva, gastronomska ponuda, te sigurnost. Jak adut planine je i ekologija. Nešto manje turisti su zadovoljni kulturnim životom i zabavom na destinaciji. Također, gosti nisu previše zadovoljni ni ponudom izleta. Najveći broj pojedinačnih prijedloga i sugestija ispitanika odnosi se na nedovoljan kvalitet i broj indirektnih turističkih usluga kao što su bankomati i trgovine, nedovoljan kvalitet skijaških liftova, nekontrolirano prometovanje i gužve unutar destinacije i loš kulturno-zabavni program.
 
Zajednička ski karta i ove godine
Prošle sezone predstavnici ski centara Jahorina, Ravna planina, Vlašić i Bjelašnica potpisali su ugovor o zajedničkoj karti koja je omogućila skijašima da tokom zimske sezone u periodu od 10 dana mogu skijati na stazama ova četiri centra s jedinstvenom ulaznicom. Matošević objašnjava da je početak implementacije uporabe zajedničke karte za četiri skijaška centra zapravo potpisan u tijeku odvijanja zimske turističke sezone tj. nakon perioda "visoke" sezone koju uglavnom vežemo za period školskih raspusta što je značajno utjecalo ne njegovu nešto lošiju primjenu jer većina građana zimske odmore planira u tom periodu.
 
- Prema najavama i ove godine će funkcionirati sistem zajedničke karte na ove četiri planine i očekujemo znatno bolje rezultate te kreiranje i specijaliziranih turističkih aranžmana baziranih na skijanju na dvije i više destinacija u BiH.
 
Za kraj nam kaže da je konačan cilj je da u nekom narednom periodu svi skijaški centri u BiH budu dio ovog projekta čime bi se znatno popravio imidž domaćih skijališta te povećala turistička potražnja za Bosnom i Hercegovinom kao zimsko-turističkom destinacijom.
 
S. Šubara
 
Izvor: eKapija
 
 
 
 
 
 

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...