Srbija se približava broju od 10 miliona turističkih noćenja

15. Oktobar 2019
Srbija se približava broju od 10 miliona turističkih noćenja

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da će Srbija ove godine ispuniti ciljeve iz Strategije razvoja turizma, a to znači više od 3,6 miliona turista i približno 9,6 miliona noćenja.

Ljajić je, prilikom otvaranja konferencije "Turizam Srbije – Partnerstvo za bolju budućnost", rekao da Srbija u naredne dve do tri godine treba da razvije još pet destinacija, pored Beograda, Novog Sada, Kopaonika, Zlatibora i Vrnjačke Banje, što bi dodatno doprinelo rastu turističkog prometa.

Reč je, kako je naveo, o Paliću, Donjem Podunavlju, Divčibarama, Nišu i Sokobanji, podvukavši da Srbija mora da prati globalne trendove u turizmu i primenjuje nove tehnologije, budući da se više od polovine rezervacija obavlja preko interneta, navodi se na sajtu Vlade.

Prema njegovim rečima, 63% svih stranih turista navelo je da je za Srbiju kao destinaciju saznalo preko interneta, dok je 73% njih rezervisalo smeštaj putem bukinga.

Srbija svoju šansu za razvoj turizma, kako je rekao, treba da traži i u novim trendovima i praćenju potreba savremenog turiste.

Turisti sve češće idu na kraće odmore u manje gradske sredine, koje još nisu tako popularne destinacije, a na međunarodnom tržištu su prestigle putovanja na more, objasnio je potpredsednik Vlade.

On je ocenio da bi naša zemlja svoju strategiju u privlačenju turista trebalo dalje da razvija na kulturno-istorijskom nasleđu, gostoprimstvu i gastronomiji, što su tri ključna utiska koja navode strani gosti koji dolaze u Srbiju.

Ljajić je precizirao da su istraživanja Svetske turističke organizacije i Evropske turističke komisije pokazala da 75% ispitanika navodi pet motiva koji su ključni za dolazak na neku destinaciju.

Prema njegovim rečima, to su prirodne lepote i atrakcije, gastronomija, gradovi, upoznavanje sa identitetom određene zajednice i na kraju autentično iskustvo i posebnosti određene destinacije.

On je napomenuo da je prošle godine u svetu putovalo 1,4 milijarde ljudi, što je 5% više nego u prethodnoj godini, uz ocenu da je to ipak manje u poređenju sa 2017. godinom, kada je zabeležen rast od 7%.

Na to usporavanje utiču geopolitičke prilike, protekcionističke mere koje pojedine zemlje primenjuju prema drugim državama, Bregzit i kriza u evrozoni, objasnio je potpredsednik Vlade.

Ipak, kako je dodao, uprkos teškim geopolitičkim, ekonomskim i trgovinskim uslovima destinacije su danas daleko dostupnije nego ranije, s ozbirom na vizne olakšice, direktne avio-letove, loukost kompanije i veliki tehnološki razvoj.

Ljajić je predočio da je avio-saobraćaj danas zauzeo potpuni primat u odnosu na sve druge vrste transporta i čini 58% u ukupnom tržištu saobraćaja, dok je 2000. iznosio 46%.

Izvor: eKapija

Poslednji komentari

Aleksandra
Utorak , 22.10.2019. 10:02h
Preporuka:
0
+
0
-
Statističke podatke koji se navode u ciframa i procentima treba uzeti sa rezervom, a broj noćenja je sigurno uveliko veći od navedenog, jer znamo da se turisti sa "crnog tržišta" po privatnim apartmanima na žalost nigde ne evidentiraju, niti beleži statistika vezano za njih... Ako planiramo da ozbiljno pratimo tok turista kroz Srbiju i vodimo se ovim podacima, moramo se ozbiljnije okrenuti ovom problemu, koji ugrožava mnoga polja u turističkoj grani.

Povezane vesti

Turizam
40 godina modernog turizma na Kopaoniku
30. Jul 2021
Ove godine, neodvojivi jedan od drugog, hotel Grand i Nacionalni park Kopaonik, slave 40 godina...
Turizam
Spoj muzike i luksuza u hotelu Viceroy Kopaonik Srbija
26. Jul 2021
V - Fest By Viceroy debituje ovog leta sa poznatim muzičkim zvezdama i najboljim provodom na...
Turizam
Rezervat prirode JANKOVE BARE na Kopaoniku uređen za posetioce
22. Jul 2021
JP Nacionalni Park Kopaonik i MK Resort uredili za posetioce prirodnu atrakciju Jankove bare...
Turizam
Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore: U odnosu na 2019. broj turista porastao 9 puta
20. Jul 2021
Prema najnovijim podacima Nacionalne turističke organizacije, na dan 16. jul 2021. u Crnoj...