Srbija predlaže tri ćilima za listu Uneska

26. Decembar 2019
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Država će do marta zvanično predložiti Unesku da na listu svetske kulturne baštine uvrsti i tri ćilima iz Srbije: pirotski, staparski i sjeničko-pešterski, najavila je juče potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

- Sva tri ćilima su upisana u nacionalni registar i potrudićemo se da već od marta predamo naše inicijative za upis na listu Uneska - rekla je Mihajlović u Vladi Srbije, gde je predstavljen "Srpski salon" koji je u saradnji sa NALED-om opremljen ručnim radovima.

Ona je rekla i da je početkom decembra upućena inicijativa Etnografskom muzeju da se zaštite pomenuta tri srpska ćilima.

U "Srpskom salonu" su predstavljeni rezultata zajedničkih aktivnosti na očuvanju kulturnog nasleđa kao pokretača lokalne ekonomije i najavljeni dalji planovi u toj oblasti, a prisustvovali su i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović, kao i žene koje se bave ručnim radovima.

Na skupu je rečeno da su upravo te žene napravile "kraljevski pojas" za predsednika Kine Si Đinpinga koji mu je predat tokom posete Kini predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zatim pirotske ćilime koji su poklonjeni predsednicima Rusije i Francuske Vladimiru Putinu i Emenuelu Makronu, staparski ćilim za princa Čarlsa, kao i druge rukotvorine koje se poklanjaju stranim zvaničnicima.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...