Srbija jedan od 12 partnera međunarodnog projekta PRONACUL

13. Januar 2021
Izvor: janeb13 - Pixabay
Izvor: janeb13 - Pixabay
Međunarodni Interreg V-B, ADRION 2014-2020 projekat pod nazivom: Promocija prirodnog i kulturnog nasleđa za razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima (akronim: PRONACUL), realizuje se kroz konzorcijum dvanaest partnera i dva pridružena, iz šest država (četiri EU države: Slovenije, Italije, Hrvatske, Grčke i dve IPA programske države: Bosne i Hercegovine i Srbije). Vodeća institucija na projektu je Regionalna razvojna agencija Zasavje iz Slovenije. Partner u ovom projektu iz Srbije je Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, a članovi projektnog tima su: rukovodilac prof. dr Jasmina Đorđević, dr Vanja Pavluković, prof. dr Igor Stamenković, doc. dr Nemanja Tomić i MSc Tijana Đorđević. Projekat će se realizovati u periodu od 1. aprila 2020. do 30. septembra 2022. godine. Ukupan budžet projekta iznosi 1.770.348.98 EUR.
PRONACUL naglašava ideju o promociji i očuvanju prirodnog i kulturnog nasleđa i podržava razvoj transnacionalne strategije za zajedničko promovisanje područja ADRION kao turističke destinacije. Države partneri imaju mnoge znamenitosti, a neke od njih su pod zaštitom organizacije UNESCO ili programa Natura 2000, dok će neke u budućnosti postati zaštićene u okviru pilot područja PRONACUL-a.
Glavni, odnosno opšti cilj PRONACUL-a je postizanje nivoa kapaciteta za stejkholdere u oblastima poboljšanog upravljanja prirodnim i kulturnim nasleđem u funkciji održivog razvoja turizma na ADRION području. PRONACUL će kroz ove aktivnosti uneti promene u trenutnu situaciju kreiranjem novih turističkih proizvoda, a gde se prirodno i kulturno nasleđe doživljava kao novi sadržaj. Promene će se uvideti kroz unapređenje upravljanjem očuvanja prirodnog i kulturnog nasleđa, a koje su prikladne za ovaj vremenski period. Ovo će biti postignuto razvojem, primenom i promocijom zajedničke metodologije za upravljanje prirodnim i kulturnim nasleđem na području ADRION-a, zasnovano na participativnom pristupu stejkholdera.
Uspostavljanje zajedničke metodologije omogućiće partnerima da koriste ovu metodologiju u svojim pilot područjima, a kod nas je to planina Fruška gora. Metodologija će sadržati smernice za treninge za izgradnju kapaciteta za partnere, gde će partneri biti obučeni za upotrebu smernica u planinskim pilot područjima i organizovanje obuka za lokalne i regionalne aktere, posebno javna tela kao i radionice iz oblasti turizma. PRONACUL partneri će u okviru projektnih sastanaka izvoditi obuke za partnere, gde će studijske posete imati dodatnu vrednost kako bi se upoznali sa primerima dobre prakse. Tako upoznati sa novim pristupima, primerima dobre prakse i znanjem, partneri će izvršiti dalju obuku i održati radionice u svojim pilot područjima sa svojim stejkholderima. 
Zajednička metodologija biće testirana i kasnije primenjena u 14 pilot područja, a čija će iskustva rezultirati zajedničkim predlogom za identifikaciju regionalne rute. Aktivnosti će biti podržane uz pomoć virtuelne komore osnovane sa ciljem promocije zajedničke metodologije i njenog prenosa na druge ADRION oblasti. Komora će biti savetodavno telo za sve stejkholdere u oblasti razvoja turizma, gde će regioni razmenjivati iskustva i najbolje prakse upravljanja prirodnim i kulturnim nasleđem.
U cilju poboljšanja politika za upravljanje prirodnim i kulturnim nasleđem, zajednička metodologija biće distribuirana kreatorima politika u obliku preporuka za konkretne lokalne, regionalne i nacionalne politike.
 
Internet stranica projekta: 
 

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...