Srbija i Kina: Bezvizni režim do kraja godine

20. Oktobar 2016
Srbija i Kina: Bezvizni režim do kraja godine

Najava bezviznog režima za srpske i kineske državljane koji treba da se uspostavi do kraja godine i uvođenje direktne avio linije između Beograda i kineske prestonice, doprineće još boljem razvoju privredne i turističke saradnje Srbije i Kine, ocenjeno je na Ekonomsko-trgovinsko-turističkoj konferenciji Srbija-Kina.

Skup je organizovan povodom posete državno-privredne delegacija kineske provincije Guandong Srbiji s ciljem da se sprovedu i konkretizuju svi dogovori postignuti tokom nedavne posete kineskog predsednika Srbiji Si Đinpinga.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang izjavio je da poseta državno privredne delegacije kineske provincije Guandong nije prva, nakon posete kineskog predsednika Srbiji, ali je najmasovnija, budući da ih ima više od 70.

Među njima su pored zvaničnika i predstavnici najvećih kompanija u toj provinciji iz različitih oblasti poput sektora hemijske industrije i farmacije, industrije građevinskog materijala, drvno-prerađivačke, automobilske, mašinske, elektronske, prehrambene industrije, turizma, trgovine, usluga, logistike, izdavaštva, investicija, IT-ja...

On je naglasio da je Guandong najrazvijenija provincija u Kini i da su njeni predstavnici otvoreni za saradnju sa predstavnicima srpskih preduzeća.

Pomoćnik ministra privrede Vladimir Petrović izjavio je da je Kina jedna od najznačajnijih političkih i ekonomskih partnera Srbije i da je to dokazano mnogobrojnim projektima koji su do sada dogovoreni.

- Siguran sam da će kineske kompanije iz ove provincije naći interes i da će u mnogim oblastima biti konkretizovana saradnja - istakao je Petrović i dodao da je Srbija prva zemlja u centralnoj i istočnoj Evropi koja je dobila status strateškog partnera Kine i da je saradnja dve zemlje podignuta na najviši nivo u svim oblastima.

Prema njegovim rečima, vrednost do sada realizovanih projekata i onih koji se realizuju sa kineskim partnerima je preko 3,1 milijardu evra.

Ovakvim skupovima, kako je dodao, mogu da se konkretizuju do sada postignuti dogovori.

Zamenik generalnog menadžera Privredne komore Srbije (PKS) Mihajlo Vesović kazao je je da je veoma važno da se dosadašnja uspešna saradnja Srbije i Kine u oblasti infrastrukture i saobraćaja prenese i na druge oblasti poput poljoprivrede, farmacije, IT sektora , drvno prerađivačke industrije ... a da posebno potencijala ima u oblasti turizma.

- Očekujemo da ova saradnja pređe na direktnu saradnju između kompanija - poručio je on i dodao da će se dobra saradnja između dve zemlje ukidanjem viza i uspostavljanjem direktnog leta sa Pekingom još više učvrstiti.

Izvršni direktor Privredne komore Beograda Svetozar Krstić rekao je da će se i ta instutucija zalagati za još bolje ekonomske odnose i da bude još više na usluzi srpskim i kineskim kompanijama kako bi se ojačala saradnja.

Zamenica guvernera Guandong provincije Žao Jufan navela je da su Kina i Srbija uvek bili važni poslovni partneri i da je posle posete kineskog predsednika saradnja između dve zemlje podignuta na sveobuhvatni strateški nivo i saradnju u svim sferama.

Ona je dodala da je provincija Guandong jedna od 15 provincija koja je zadužena za jačanje saradnje Kine i Centralne i Istočne Evrope gde je poseban akcenat stavljen na Srbiju.

- Glavni zadatak je da se sprovedu u praksi svi dogovori postignuti u ekonomskoj i trgovinskoj saradnji - kazala je ona i dodala da kineska preduzeća dobro sarađuju sa srpskim.

Prema njenim rečima, od januara do avgusta ove godine obim trgovinske razmene Srbije i Kine dostigao je 100 miliona dolara, a u tome u provincija Guandong učestvuje sa 26,5 odsto.

U poslednje vreme, dodala je, povećan je za 11,7 odsto broj Srba koji dolaze u tu provinciju dok je broj Kineza koji dolaze u Srbiji veći za sedam odsto.

Do sada je kako kaže, Guandong posetilo čak 50.000 ljudi iz Srbije, a preko 9.000 građana je iz provincije došlo u posetu Srbiji.

- Kina želi da iskoristi inicijativu "Jedan pojas-jedan put", a Srbija je glavna zemlja na tom putu i iskren je naš prijatelj, a u centralnoj i istočnoj Evropi je naš strateški partner - rekla je Jufan i dodala da Kina ima proizvode koji su potrebni Srbiji, ali i obratno.

Guandong uvozi kako je kazala, robu u velikoj vrednosti i Srbija tu može naći svoje mesto.

Ona je navela i da su firme iz Kine investirale u inostranstvu 10,6 milijarde dolara.

- Želimo da unapredimo saobraćajne, logističke veze, da trgujemo i da zajedno učestvujemo u prometu robe u međunarodnim okvirima, a takođe i da ojačamo turističke veze - istakla je ona.

Na konferenciji je potpisano i nekoliko sporazuma o saradnji u raznim oblastima, među kojima je i turizam, a predstavljen je i Srpsko-kineski industrijski park.

Guangdong provincija je najdinamičnije ekonomsko područje sa BDP-om od 838,60 milijardi dolara u 2014.Ima 105 miliona stanovnika, glavni grad je Guangdžou, a privredno čvorište je grad Šendžen.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia očekuje rekordnu čarter sezonu
22. Januar 2019
Air Serbia će ove letnje sezone realizovati rekordan broj avio-letova sa do sada planiranih 970...
Turizam
Turističke agencije će plaćati šest puta veću premiju osiguranja?
22. Januar 2019
Osiguravajuće kuće u Srbiji odlučile su da za šest puta uvećaju iznos godišnje...
Turizam
Od 1. jula porez na prihode od seoskog turizma
22. Januar 2019
Od 1. jula ove godine svi koji rade u seoskom turizmu moraće da plaćaju porez na prihod koji...
Turizam
Prvi savremeni info-centar u Novom Sadu biće Vojvodina u malom
21. Januar 2019
Prvi savremeni turistički info-centar Vojvodine, otvoren je danas u Novom Sadu. Info-centar se...