Srbija i Grčka traže rešenje problema plaćenih turističkih aranžmana

04. Decembar 2020
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Potrebno omogućiti vlasnicima srpskih turističkih agencija ili njihovim predstavnicima ulazak u Grčku radi dogovora sa poslovnim partnerima u vezi sa plaćenim turističkim aranžmanima, složili su se srpska ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i ambasador Grčke u Srbiji.

Grčki ambasador u Srbiji, Jorgos Đakofotakis, poručio je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se ovaj problem uspešno i u što kraćem roku reši, i to na osnovu spiska vlasnika agencija kojima je potrebno odobrenje za ulazak u Grčku, koje će resorno ministarstvo dostaviti, piše novinska agencija Beta.

Aleksandar Senčić, direktor udruženja YUTA, izjavio je još u septembru da su agencije prebacile novac grčkim partnerima, a da gotovo ništa od aranžmana nije realizovano, te da Grci sve češće pominju da će sredstva vratiti tek 2022. godine bez obaveze da plaćene aranžmane odrade 2021. godine.

Srpska ministarka, Tatjana Matić, predložila je protokol o saradnji sa grčkim turističkim sektorom na osnovu kojeg bi ubuduće bila organizovana komunikacija dve zemlje u odnosu na posledice pandemijske krize.

“Ovakve situacije nisu dobre ni za Srbiju ni za Grčku. Sada kada smo veoma zabrinuti za zdravlje i bezbednost ljudi moramo istovremeno da mislimo i na ljude koji zavise od turizma, čiji su to biznisi i način da održe svoje porodice”, naglasila je ministarka.

Na sastanku je dogovoreno da se dalje radi na smanjenju cene rominga, odnosno nastave procedure u vezi sa Memorandumom o saradnji u oblasti telekomunikacija između dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Podsećamo, trenutno nije moguć ulaz srpskim državljanima u Grčku, a grčki parlament ratifikovao je početkom septembra sporazum sa Srbijom kojim će obe zemlje sarađivati na polju turizma koji je potpisan još 2017. godine, a Srbija ga je ratifikovala 2018. godine.

Izvor: Daljine


 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...