Srbija i Crna Gora destinacije sa najvećim turističkim rastom u južnoj Evropi

14. Februar 2018

Prema najnovijem izveštaju Evropske turističke komisije (European Travel Commission - ETC) "Evropski turizam u 2017 - trendovi i perspektive", skoro sve evropske destinacije zabeležile su porast dolazaka turista, od kojih je više od polovine imalo rast od 10%. Tu ekspanziju podržao je ekonomski rast na glavnim izvornim tržištima i oporavak destinacija koje su ranije bile pogođene bezbednosnim problemima, navodi se u izveštaju.

- Porast globalne ekonomije otvara put za preorijentisanje evropske i nacionalne politike na podršku pokretačima razvoja turizma, promociju dugoročnog održivog razvoja i otvaranje novih radnih mesta u Evropi - ističe Eduardo Santander, izvršni direktor ETC.

U 2017. godini, Turska (+28%) je doživela impresivan porast broja dolazaka turista, u velikoj meri zahvaljujući povratku gostiju iz Rusije (+465.2%). Snažne rezultate pokazao je Island (+24%) - najbrže rastuća destinacija od 2012. godine, te vlada ove zemlje razmatra mere za rešavanje "prekomernog turizma".

Destinacije u južnoj / mediteranskoj Evropi, kao što su Crna Gora (+19%), Srbija (+18%), Malta (+16%), Slovenija i Kipar (obe po +15%) ostvarile su izuzetan rast i prevazišle sezonalnost. Poznate letnje destinacije kao što su Hrvatska (+14%), Portugalija (+12%) i Španija (+9%) takođe su zabeležile zdrav rast. U Španiji političke tenzije oko Katalonije nisu uticale na turističku potražnju, dok sve bolja vazdušna povezanost doprinosi snažnim performansama Portugalije.

Finska (+14%) je uživala u čvrstom rastu dolazaka, zahvaljujući sve većem broju kineskih i indijskih turista. Rast u Velikoj Britaniji je u znatnoj meri nastavljen, uprkos oslabljenoj funti, te je nekoliko destinacija zabeležilo dvocifren rast.

Francuska i Nemačka su nastavile da budu izvor značajnog porasta dolazaka u nekoliko evropskih destinacija, zahvaljujući boljim ekonomskim uslovima koji podržavaju potrošnju.

Iako je rusko odlazno tržište poslednjih godina u padu, sve evropske destinacije (izuzev jedne) zabeležile su snažan porast turista sa ovog tržišta. Jačanje američkog dolara i konkurentne avio-tarife doprinele su rastu dolazaka turista iz SAD, koji iznosi +12% u 2017. u odnosu na 2016. godinu. Što se tiče Kine, sve bolja vazdušna povezanost i ekspanzija srednje klase nastavljaju da pospešuju potražnju za putovanjima. Tako je u 2017. godini Evropa ostvarila rast od 16% dolazaka iz Kine u poređenju sa prethodnom godinom. 

Rezultate međunarodnog turizma u 2017. možete pogledati OVDE.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...