Srbija godinama zaredom među najboljih 50 kongresnih destinacija sveta

26. Maj 2016
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Prema najnovijim podacima Međunarodne asocijacije za kongrese i konferencije ICCA (International Congress and Convention Association), Srbija se petu godinu zaredom našla među prvih 50 destinacija u svetu.

Na rang listi za 2015. godinu, Srbija je zauzela 47. mesto u svetu, odnosno 26. u Evropi, sa ukupno 64 skupa međunarodnih udruženja. Ovaj rezultat važan je zbog toga što svedoči o pouzdanosti i kontinuitetu u radu svih subjekata kongresne ponude – Kongresnog biroa Srbije, hotelskih preduzeća, specijalizovanih agencija i ostalih pružalaca usluga, a potencijalnim organizatorima kongresa omogućava da steknu uverljivo pozitivan utisak o destinaciji.

Glavni grad Beograd rangiran je na 52. mestu, zajedno sa Rigom koja ima isti broj sastanaka – 52. Glavni grad Srbije nalazi se ispred velike većine prestonica u okruženju, dok su bolje plasirani od njega samo Atina, Budimpešta i Beč koji se nalazi u samom svetskom vrhu na 4. mestu sa 178 skupova.

Godišnje poređenje država i gradova u svetu, jedna je od najvažnijih i željno iščekivanih publikacija u okviru kongresne industrije, a sastanci u ovoj bazi obuhvataju susrete međunarodnih udruženja koji ispunjavaju sledeće stroge kriterijume: 1) prisustvo najmanje 50 učesnika; 2) održavanje na redovnoj osnovi (jednokratni događaji nisu uključeni) i 3) rotacija između najmanje tri različite zemlje.

Novi Sad, drugi po veličini grad i kongresna destinacija u Srbiji, podelio je 301. mesto u svetu, tj. 147. u Evropi, zajedno sa nekolicinom drugih destinacija koje su ugostile po 7 sastanaka 2015. godine. Od gradova u regionu, na istom nivou su Sarajevo, Opatija i Zadar.

Od osnivanja Kongresnog biroa Srbije u 2007. godini, zemlja je doživela veliki napredak u MICE industriji, čineći poslovna putovanja jednim od najznačajnijih sektora koji doprinose povoljnoj slici zemlje u svetu. Konkurentnost na tržištu naročito je poslednjih godina ojačana investicijama u hotelskom sektoru, kao i konsolidacijom rada i širenjem mreže direktnih letova nacionalnog avio prevoznika "Air Serbia".

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...