Spomen-dom na Kadinjači dobio novi krov - Užička republika turistička šansa

23. Oktobar 2015

Spomen-dom na Kadinjači konačno je dobio novi krov u čiju je rekonstrukciju uloženo šest miliona dinara. Za sanaciju krovnog pokrivača, površine od oko 1.400 kvadratnih metara, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obezbedilo je polovinu tog iznosa, a drugu polovinu Grad Užice.

Radove, koji su počeli 12. septembra, na vreme su završili radnici ZC "Branko Popović" iz Užica.

Spomen-dom je deo Memorijalnog kompleksa Kadinjača, kojim gazduje Narodni muzej Užice. Kompleks je otvoren 1976. i zaštićen je kao spomenik kulture, a posvećen je borcima Radničkog bataljona koji su, 29. novembra 1941. godine, tokom Drugog svetskog rata, u bici na Kadinjači protiv nadmoćne nemačke vojske, poginuli braneći odstupnicu Vrhovnom štabu partizanskih jedinica, na čelu sa Josipom Brozim Titom.

Porazom partizanskih jedinica na Kadinjači, prestala je da postoji poznata Užička republika, koja je uspostavljena 24. septembra iste godine.

Pre nekoliko godina obnovljen je memorijalni kompleks, ali prvi put, posle skoro četiri decenije, rekonstruisan je i Spomen-dom. Pod krovom tog objekta nalaze se stalna postavka o Radničkom bataljonu i borbi na Kadinjači, izložba "Užički kraj u NATO agresiji", kancelarije, restoran, prodavnica suvenira i druge prostorije. Do raspada bivše Jugoslavije, memorijalni kompleks je posetilo oko 2,3 miliona posetilaca, a u poslednje vreme ponovo raste interesovanje za Kadinjaču, koju godišnje poseti i do 10.000 turista.

Istakavši da se razmišlja o tome na koji način da se komercijalizuje Spomen-dom, gradonačelnik Tihomir Petković je naveo da predloge o tome očekuje od Narodnog muzeja i predstavnika Turističke organizacije grada.

- U naredne tri godine i javne ustanove u narednom periodu moraju mnogo više razmišljaju kako da komercijalizuju svoju delatnost, a predloge o tome očekujemo od Narodnog muzeja i Turističke organizacije Užica - poručio je Petković.

On je pojasnio da se razmišlja o besplatnom izdavanju restorana u Spomen-domu na Kadinjači, uz obavezu zakupca da plaća troškove struje i ostalih komunalnih usluga. Osim toga, kako je istakao, predstoji i osmišljavanje komercijalnog koncepta o spomeniku Josipu Brozu Titu, kako bi i to doprinelo povećanju prihoda Narodnog muzeja.

- Dogodine obeležavamo 70 godina od pobede nad fašizmom i 75 godina Užičke republike, koja treba da bude užički brend bez obzira šta ko mislio. Potrebno je da osmislimo agresivniju kampanju kako bi što više ljudi došlo da vidi i Muzej Užičke republike koji planiramo da otvorimo 9. maja naredne godine, da posete Kadinjaču i hidrocentralu Pod gradom, na gradskoj plaži na Đetinji. Započeli smo i rekonstrukciju krova Jokanovića kuće. Prema tome, Užice ima šta da pokaže i zato i Narodni muzej, Turistička organizacija i sam Grad moraju zajednički što više da promovišu sve te vrednosti - istakao je Nikola Gogić, direktor Narodnog muzeja. S druge strane, kako je istakao, rad te ustanove trebalo bi da prate turističke organizacije, turističke agencije i hotelijerstvo.

- U Užicu nemamo gde da organizovano prihvatimo 50 gostiju, a da to nisu hoteli na Beloj Zemlji ili na Zlatiboru i grad mora da se suoči sa tim problemom - poručio je Gogić, objasnivši da je krov na Spomen-domu rekonstruisan u okviru priprema za obeležavanje 75 godina Užičke republike i Bitke na Kadinjači, ali i povodom 70 godina od osnivanja Narodnog muzeja Užice.

Izvor: Danas

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...