Spektakl na Trgu Republike: Narodni muzej otvoren nakon 15 godina

29. Jun 2018
Narodni muzej, foto: Shutterstock
Narodni muzej, foto: Shutterstock

Narodni muzej u Beogradu otvorio je 28. juna svoja vrata nakon 15 godina rekonstrukcije, a svečanost u najstarijoj muzejskoj ustanovi u Srbiji pratio je i veliki multimedijalni spektakl na Trgu Republike.

Nešto posle 21 sat, na fasadi muzeja priređena je igra svetla i prikazan je video u kojem Sergej Polunjin igra u Atrijumu Narodnog muzeja, što su okupljeni dočekali aplauzima. Polunjin, ukrajinsko-srpski baletan, koreograf i glumac, zaštitno je lice reklamnog spota kojim će se Narodni muzej promovisati kod nas i u svetu. On je pod ruku držao "živu" verziju slike "Devojka u plavom" Đure Jakšića, manekenku Anu Radivojević (u haljini Dejane Vučićević).

Za zvanice su obezbeđene lepeze na kojima su oslikana najistaknutija dela iz postavke Narodnog muzeja.

Zvanice su u foajeu muzeja pozdravili direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković i ministar kulture Vladan Vukosavljević, a Muzej je zvanično otvorila premijerka Ana Brnabić.

Ana Brnabić: Da pokažemo da smo kulturna, misleća nacija

- Vreme u kojem je kultura zapostavljena, a muzeji zatvarani je za nama. Vraćamo Narodni muzej našim građanima. Ovo predstavlja spajanje predaka i potomaka i buđenje inspiracije kod mladih, da pokažemo da smo kulturna, inteligentna i misleća nacija, a Narodni muzej je naša srž. Projekti Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja su od neprocenjive važnosti, a obećanje da ćemo ih otvoriti ispunili smo u prvih godinu dana mandata - rekla je premijerka Ana Brnabić.

Premijerka je navela da će se na obnovi ustanova kulture raditi i dalje, a da su samo neke od njih Narodno pozorište "Bora Stanković" u Vranju, Narodno pozorište u Subotici...

- Sve to predstavlja buđenje kulture Srbije. Želim da poručim da je potrebno da i u kulturi budemo hrabri. Živela Srbija! - zaključila je svoje obraćanje premijerka Ana Brnabić, nakon čega je usledila i himna "Bože pravde" koju je izveo hor "Kolibri".

Među okupljenima u foajeu muzeja su, pored brojnih zvanica, bili i bivši ministar kulture Ivan Tasovac, princ Aleksandar Karađorđević, predstavnici diplomatskog kora, ministri Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović, Aleksandar Antić, Goran Trivan, Zoran Đorđević, Jadranka Joksimović, Nela Kuburović, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić, njegov zamenik Goran Vesić, slikar Vladimir Veličković, glumac Svetislav Bule Goncić...

- Naši posetioci će moći da vide eksponate odabrane među 400.000 kulturnih dobara u okviru nove stalne postavke. Ona su deo kolekcije koju čine reprezentativna kulturna dobra, svedočanstva razvoja i civilizacijskih promena od praistorijiskih vremena do poznog srednjeg veka, kao i reprezentativna dela ključnih umetničkih stilova i pokreta od novog veka sve do savremenog doba. Više od 30 kustosa radilo je na postavci sa željom da eksponati među sobom korespondiraju i kao nosioci čudesnih priča o području na kome živimo - izjavila je Bojana Borić Brešković, direktor Narodnog muzeja u Beogradu.

Vukosavljević: Početak renesanse našeg kulturnog razvoja

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević poručio je da večerašnji svečani trenutak treba da bude simboličan početak male renesanse našeg kulturnog razvoja.

- Budimo svesni velike inkantacije koju su naši preci dobro znali i to delima dokazali. Kultura je naša hrana i naš život - rekao je Vukosavljević.

Ministar je istakao da je srpska kultura sticajem svirepih istorijskih okolnosti kultura diskontinuiteta, ali da je i takva "izlivala dragocene eliksire direktno u krvotok evropske i svetske kulture i primala i davala uticaje", te da imamo sve razloge da se njome ponosimo.

- Ali, od ponosa se ne živi i kao društvo moramo da budemo spremni da ulažemo u kulturu više nego sada. Ulaganje u kulturu je sipanje betona u temelj opstanka i razvoja jednog naroda i jedne države - rekao je Vukosavljević i dodao da su u narednom periodu predviđeni izgradnja Muzeja grada Beograda, završetak obnove Hilandara, unutrašnje uređenje Hrama Svetog Save...

Slogan otvaranja Narodnog muzeja je "Da li se (pre)poznajemo?", a tim povodom kreiran je i novi logo, čiji je autor Slavimir Stojanović Futro. Posetioci će moći da vide 3.000 do i 4.000 eksponata od 400.000 artefakata koliko ih se čuva u Narodnom muzeju. Postavke su organizovane na tri nivoa.

Muzej će biti otvoren cele sve do petka uveče, do 22 časa. Naredna dva dana, u subotu 30. juna i nedelju 1. jula, ulaz će biti besplatan, a Muzej će raditi od 10 do 22 sata, dok 3. jula počinje uobičajeno radno vreme.

U Muzej će se, kako je još ranije najavljivano, ulaziti iz Vasine ulice, gde će posetioci prvo ugledati karijatide Ivana Meštrovića, a izlaziće se na Trg republike.

Više o postavki muzeja možete pročitati OVDE.

Izvor: Blic

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Besplatan pristup UNWTO e-biblioteci
27. Mart 2020
Svetska turistička organizacija (UNWTO) omogućila je besplatan pristup e-biblioteci do kraja...
Turizam
Turizam industrija koja se brzo oporavlja
27. Mart 2020
Kada pandemija koronavirusa prođe, ljudi će želeti da putuju, ali će biti oprezniji,...
Turizam
UNWTO poziva preduzetnike da ubrzaju oporavak turizma
26. Mart 2020
Pandemija koronavirusa pogodila je turizam jače od bilo kog drugog sektora, te je Svetska...
Turizam
Finansijska podrška države sektoru turizma za desetak dana?
25. Mart 2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u ponedeljak da će za desetak dana biti...