Španija očekuje veći broj srpskih turista u 2023.

03. Mart 2023
Foto: Turistička organizacija Španije
Foto: Turistička organizacija Španije

Španski turizam se oporavio od snažnog udarca izazvanog pandemijom koronavirusa i u 2022. godini zabeležio posetu od 71,2 miliona stranih turista. Putnici iz našeg regiona su iz godine u godinu sve brojniji. Zahvaljujući letovima kompanije Air Serbia koji će ove godine povezivati Beograd sa Madridom, Barselonom, Valensijom, Malagom i Palma de Majorkom, Turistička organizacija Španije očekuje veći broj srpskih gostiju u 2023. i najavljuje intenzivnu promotivnu kampanju u našoj zemlji.

Španija je među vodećim zemljama u međunarodnom turizmu. Kada je u pitanju odmorišni turizam, Španija je najuspešnija destinacija na svetu, a razloga za vodeću poziciju je mnogo: ona ima 53 rezervata biosfere uvrštenih na Uneskovu listu, četvrta je svetska destinacija na Uneskovoj listi svetske baštine, a čak 250 restorana poseduje ukupno 350 Mišelinovih zvezdica. Ali, najvažniji razlog zbog kog je ova zemlja líder u međunarodnom turizmu zapravo je njena otvorenost, srdačnost i gostoljubivost, kao i snažna posvećenosti španskog turizma društvenoj, ekonomskoj i ekološkoj održivosti.

Turistička organizacija Španije očekuje da će u 2023. godini zabeležiti još veći broj inostranih gostiju nego u prepandemijskoj 2019. godini, pre svega zahvaljujući bogatom kulturnom programu koji je pripremila. Ova godina je godina važnih jubileja za Španiju. Obeležava se 50 godina od smrti Pikasa čija je umetnost definisala 20. vek. Tim povodom će biti organizovane brojne izložbe i kulturne manifestacije u gradovima koji čuvaju posebnu vezu sa ovim univerzalnim umetnikom kao što su njegova rodna Malaga, Korunja, Barselona, Madrid i Bilbao.

Navršava se i 100 godina od smrti još jednog važnog slikara, Hoakina Sorolje, poznatog kao slikara svetlosti, koji je kao niko drugi pre ili posle njega slikarski oživeo svetlost Španije i Valensije, svog rodnog grada. Ovaj jubilej biće proslavljen posebnim izložbama, vođenim obilascima i tematskom gastronomijom.

Impozantna arhitektura Barselone svoju slavu ne duguje samo Gaudiju, već i poznatom katalonskom modernisričkom arhitetkti Domeneku i Muntaneru (Domènech i Montaner) čija će se 100. godišnjica smrti obeležavati upravo u Barseloni, a grad je pripremio tematske pešačke rute kako bi turisti mogli samostalno da istražuju Barselonu i uživaju u njoj.

- Zahvaljujući direktnim letovima srpske nacionalne avio-kompanije do pet destinacija u Španiji, sada smo vam još biliži, a mi ćemo vas dočekati raširenih ruku i učiniti sve da doživite nezaboravno putovanje - istakla je tokom Sajma turizma u Beogradu Izabela Garanja (Isabel Garaña), savetnica za turizam Ambasade Španije i direktorka Španske agencije za promociju turizma.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...
Turizam
Bespovratna sredstva za 82 projekta u cilju razvoja ruralnog turizma
10. Jul 2024
Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja...
Turizam
Nove direktne avio-linije do NR Kine
03. Jul 2024
Počev od 30. septembra 2024. godine, Air Serbia će uspostaviti direktne letove između...
Turizam
Proglašen najbolji muzej na svetu
02. Jul 2024
Turski muzej “Ephesus Experience“ (Doživljaj Efesa), koji se nalazi u drevnom gradu...