Slovenija: Turistički bonovi dobrodošla pomoć turizmu

23. Jun 2020
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Slovenija će ovog leta i jeseni pokušati da većinu turističkih kapaciteta popuni pre svega domaćim gostima. Pomoć državnog vrha pri ublažavanju krize je dobrodošla, a turistički bonovi (vaučeri) za sve punoletne stanovnike u suštini pružaju priliku velikom broju pojedinaca i porodica da, nakon dugih godina, uopšte i odu nekoliko dana na odmor, smatraju u Slovenačkom poslovnom klubu. U kombinaciji sa besplatnim međugradskim prevozom za penzionere, učenike i studente, zaista dobrodošla ponuda koja bi svakome omogućila obilazak slovenačke obale, jezera, planina i lečilišta. 

Realno gledano, bonovi su, u datom trenutku, više nego dobrodošla pomoć turizmu i turistima uopšteno, no ipak većinom na obali, planinama i lečilištima. Njihovo korišćenje u Ljubljani, Mariboru i drugim gradovima biće sigurno minimalno, ako ga uopšte i bude.

Bonovi se, tako, mogu unovčiti bilo gde u hotelima, letovalištima, turističkim seoskim domaćinstvima, planinskim i omladinskim domovima te kampovima. Realizacija je sasvim jednostavna, prenosivi su unutar jedne porodice, po sistemu majka svoj bon može da pokloni deci ili obrnuto, deca mogu da idu na odmor sa trećom osobom, a takođe je moguće i da se bon podeli na različite turističko krajeve i smeštaje. 

Međutim, bon se može unovčiti samo za plaćanje noćenja, odnosno noćenja sa doručkom, njima ne možete plaćati hranu ili, recimo, piće u noćnom klubu. Naravno, bonovi se ne mogu svuda automatski unovčiti, pružalac usluge se ničim ne obavezuje da će ih prihvatiti, ostaje mogućnost da će ih ponegde prihvatati još nakon kraja turističke sezone! Pojedinac može da u istom smeštaju bonom “časti” i prijatelje, ali samo pod uslovom da i sam u njemu spava. Problem se javlja kod onih koji su već ranije platili usluge za odmor, pošto se ponuđač ne obavezuje ničim da gostima vrati novac i, u zamenu, prihvati bon, koji, usput, ne podleže porezu na dohodak.

Pojedinačni boni važe od 19. juna do 31. decembra, a neiskorišćeni bonovi sledeće godine više ne važe.

Izvor: Slovenački poslovni klub

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...