Slovenija nudi pomoć u oživljavanju srpskih banja

22. Februar 2016
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Saradnja između Slovenije i Srbije je uspešna, kako na političkom nivou tako i u široj oblasti privrede, a Slovenija je posebno zainteresovana da Srbiji pruži pomoć u razvoju turizma i to banjskog sektora – rekao je slovenački ministar za privredni razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek.

Za razvoj slovenačke ekonomije, istakao je Počivalšek, od posebne je važnosti razvoj turizma, koji živi i razvija se pre svega zbog turista iz inostranstva, a Srbija predstavlja jedno od najznačajnijih turističkih tržišta zbog čega je Slovenija zemlja partner aktuelnog Sajma turizma u Beogradu.

On je naveo da su broju poseta Sloveniji srpski turisti na 7. mestu, a u 11 meseci 2015. imali su gotovo 80.000 gostiju iz Srbije, koji su ostvarili 204.000 noćenja.

- Slovenija je prihodovala 2 milijarde evra u turizmu od stranih tržišta, a cilj je da dostignemo i 3 milijarde. Turizam je trka na duge staze, sa malim ali stabilnim mogućnostima za zaradu i u tome i mi i Srbija treba da nalazimo svoju šansu. Svako 9. radno mesto u svetu je u oblasti turizma, to je jedan od najboljih sektora za ulazak mladih na tržište rada i ima strahovit uticaj na razvoj dugih privrednih grana.

Najveće turističke potencijale Srbije Počivalšek vidi u srpskim banjama. On je najavio da će u martu biti organizovana poseta srpske delegacije kako bi se upoznali sa slovenačkim iskustvima i da je Slovenija spremna da prenese svoj "know how" kako bi banje u Srbiji oživele. Takođe je najavio mogućnost organizovanja konzorcijuma koji bi se bavio investicijama na tom polju.

- Srbija ima ogromne potencijale u banjskom turizmu, prirodna lečilišta i medicinsko znanje koje treba skopiti u projekat koji će biti konkurentan i prodavati se na zapadu. U tome smo spremni da pružimo maksimalnu podršku i prenesemo svoja iskustva – istakao je Počivalšek.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....