Slovenija doživljava turistički procvat zbog Melanije Tramp

11. Januar 2017
Slovenija doživljava turistički procvat zbog Melanije Tramp

Slovenija doživljava pravi turistički bum posle pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD, jer je prva dama Melanija Tramp iz ove zemlje, navodi agencija AP.

Više od tri miliona turista posetilo je ovu malu evropsku zemlju, koja broji oko dva miliona stanovnika. Broj američkih turista je u prvih devet meseci prošle godine u Sloveniji porastao za 11 odsto. Prema podacima Turističke organizacije Slovenije, očekuje se i da 2016. godina bude rekordna u slovenačkom turizmu, jer se u deset meseci prošle godine beleži i rast dolazaka stranih turista i rast noćenja za oko deset odsto.

Uprkos tome što gospođa Tramp retko posećuje svoje rodno mesto, koje je napustila još kao tinejdžerka, Sevnica je već zabeležila rast broja posetilaca, a neki od njih uspešno i unovčavaju novostečenu slavu.

Lokalna pekara napravila je bele keksiće sa orasima pod nazivom “Melanija”, dok je jedan restoran nazvao jelo od pastrmke po ovoj bivšoj manekenki.

Takođe, uskoro će biti dostupne ture koje će posetioce voditi putevima Melanije Tramp – od Sevnice, preko Ljubljane, do Milana.

Turistički poslenici predstavili su u Njujorku najveće atrakcije ove bivše komunističke zemlje, koja se 1991. godine odvojila od Jugoslavije.

Među njima je i hrana glavne kuvarice Ane Roš, koja je gostovala u jednoj epizodi serije "Kuvarev sto" (Chef's Table). Njen restoran smatra se jednim od najboljih u Sloveniji zbog specijaliteta kao što su pržene bele špargle na kremu od celera, svinjetina sa lososom i đumbir sa kiselim belim lukom.

Izvor: SEEbiz.eu / B92

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...