Slom turskog turizma

18. Januar 2016
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Teroristički napadi u Istanbulu uspaničili su nemačke turiste - poslednju nadu za turski turizam koji još nije uspeo da se oporavi od ruskih sankcija, piše Cajt.

Turizam u Turskoj izgubio je glavne klijente — posle incidenta sa Su–24 ostao je bez ruskih gostiju, a sada, posle terorističkih napada u Istanbulu, putovanja u tu zemlju otkazuju i Nemci. Posledice će biti katastrofalne za celokupnu ekonomiju zemlje, piše nemački list „Cajt“.

Ministarstvo inostranih poslova Nemačke savetovalo je putnicima da "privremeno izbegavaju“ okupljanje na javnim mestima i u blizini turističkih znamenitosti Turske.

Potpuno je prirodno da treći teroristički napad za pola godine u Turskoj pogubno utiče na turistički biznis u toj zemlji.

- Terorizam u poslednje vreme dobija novi vid, pošto je sve češće usmeren protiv turista - smatra stručnjak za turizam iz Kilja, Martin Loman.

Prema statistici, građani Nemačke činili su najznačajniji deo posetilaca Turskoj — 2014. godine tu zemlju je posetilo više od četiri i po miliona Nemaca.

Na drugom mestu su bili ruski turisti, ali se turski biznis sa njima oprostio još u novembru prošle godine kada su se pogoršali odnosi Moskve i Ankare posle incidenta sa oborenim vojnim avionom Su–24.

Pošto je predsednik Rusije Vladimir Putin uveo sankcije Ankari, ruski turoperateri više ne nude svojim klijentima putovanja u Tursku.

Kako navodi autor članka, za turizam takve mere imaju dvostruke posledice: pošto zbog odsustva ruskih gostiju mnoštvo soba u hotelima ostaje prazno, turoperateri drugih zemalja počinju da traže velike popuste.

Talas neuspeha koji je zapljusnuo turski turistički biznis uticaće na celokupnu ekonomiju zemlje.

- Turizam je izuzetno važan sektor turske ekonomije i jedan od glavnih izvora strane valute - navodi stručnjak Nemačkog društva za međunarodnu saradnju Martina Simon.

Izvor: B92

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...