Slaba funta srezala profit avio-kompanije "EasyJet" za trećinu

15. Novembar 2016
Slaba funta srezala profit avio-kompanije 'EasyJet' za trećinu

Pad funte izazvan "Bregzitom", teroristički napadi u Evropi i štrajkovi srezali su dobit pre oporezivanja "EasyJet"-a za gotovo jednu trećinu, saopštio je danas taj britanski niskotarifni avio-prevoznik.

Profit pre oporezivanja je opao za 28 procenata na 495 miliona funti (574 miliona evra) u godini zaključno sa 30. septembrom u poređenju sa 2014/15. godinom, uglavnom zbog pada prihoda i valutnih efekata, navodi se u saopštenju "EasyJet"-a o poslovnim rezulatima, prenosi agencija AFP.

Kompanija je dodala da će je valutne fluktuacije koštati oko 90 miliona funti u tekućoj finansijskoj godini.

- "EasyJet" je u 2016. godini pokazao prilagodljivost u poslovanju, imajući u vidu velike izazove, uključujući niz eksternih događaja i nepovoljnih deviznih kretanja - navela je generalna direktorka grupe Kerolin Mekol u saopštenju.

Britanskog avio-prevoznika su u proteklih godinu dana pogodili protesti u toj industriji i nemiri na ključnim tržištima - u Egiptu i Turskoj.

Ovakvi finansijski rezultati "EasyJet"-a su i bili očekivani na tržištima, pošto je u saopštenju o dobiti ostvarenoj u oktobru kompanija već nagovestila lošije poslovne rezultate za celu godinu.

Funta je pala na 31-godišnji minimum prema dolaru i sedmoipogodišnji najniži nivo prema evru nakon glasanja Britanaca na referendumu 23. juna za izlazak iz Evropske unije.

Kolaps vrednost funte pritiska poslovanje "EasyJet"-a, jer je nabavka avio-goriva u dolarskoj ceni postala skuplja, što se odražava na povećanje troškova.

Na pad dobiti se takođe odrazio i prihod u evrima zarađen od prodaje karata u inostranstvu, koji je niži kada se konvertuje u funte.

Funta se u novembru malo oporavila nakon što je Vrhovni sud u Londonu doneo odluku da Vlada mora da traži odobrenje parlamenta pre nego što pokrene proces izlaška zemlje iz EU.

Britanska premijerka Tereza Mej je najavila da će formalno pokrenuti dvogodišnji postupak "razvoda" od Unije do kraja marta 2017. godine, tokom kojeg će se i Brisel i London suočiti sa napornim pregovorima o budućim trgovinskim odnosima.

Izvor:
Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...