Skriveni nacionalni parkovi Amerike

25. Maj 2016
Nacionalni park Američka Samoa,, foto Pixabay
Nacionalni park Američka Samoa,, foto Pixabay

Kada se pomisli na nacionalne parkove, prva asocijacija svakako bi bile borove šume, stenoviti vrhovi, kao i planine prekrivene snegom. Ipak, u Sjedninjenim Američkim Državama postoji toliko izuzetnih, neočekivanih predela i dosta skrivenog nacionalnog blaga koje se nalazi u obliku fantastičnih prašuma, zaboravljenih ostrva i izolovanih plaža.

Nacionalni park Američka Samoa (National Park of American Samoa) nalazi se na oko 2.600 milja jugozapadno od Havaja i prostire se na površini od 13.500 hektara, od kojih su 4.000 morski sistemi. Ceo park sastoji se od deset vulkanskih i od dva koralna ostrva. U samom parku nalazi se na stotine različitih biljnih vrsta, čak pet različitih šumskih zajednica, mnoštvo tropskih ptica i ugrožene vrste slepih miševa. Nacionalnim parkom Amerike proglašen je 1988. godine. Svi koji posete ovaj park, imaće priliku da uživaju u nezaboravnim prizorima, zvucima, idiličnim plažama van gradskih granica i srdačnim ljudima, koji ne samo da štite svoju bogatu kulturu, već štite i sve prirodne resurse. Ova  “Sveta zemlja” nudi sve ono što se ne može naći ni u jednom drugom nacionalnom parku u SAD. 

Poznat po svojoj veličini, nacionalni park “Wrangell-St. Elias” nalazi se na jugoistoku Aljaske i spada u  najveći nacionalni park u zemlji. Obuhvata četiri planinska venca, koji zajedno sadrže 16 najviših vrhova u SAD i više od 150 glečera. Zbog svoje prirodne lepote i raskoši, nalazi se i na listi UNESCO-ve svetske baštine i jedan je od rezervata prirode. Mnoge reke, potoci i jezera pružaju dom različitim vrstama riba, dok su primorske oblasti stanište morskih lavova i drugih morskih sisara. Turisti koji posećuju park mogu se baviti lovom, ribolovom i planinarenjem, a ukoliko su raspoloženi da odu do samog centra parka, do njega mogu stići i manjim avionom.

Park pod imenom “Channel Islands” nudi široku paletu rekreativnih mogućnosti. Sam park obuhvata pet ostrva od koja su dva (Anacapa i Santa Barbara) još ranije označna kao nacionalni parkovi. Ostrva kriju i koloniju krznenih foka i utočišta mnogih morskih ptica, morskih lavova i drugih ugroženih morskih životinja. Oko 70 različitih biljaka raste samo na ovim ostrvima, a postoje i neke biljke koje rastu na samo jednom od njih. Za kampovanje na ovom ostrvu rezervacije su neophodne, dok su ribolov i ronjenje strogo regulisani.

Pored Velikog kanjona Kolorada (Grand Canyon), tu je i “Black Canyon Colorado”, koji je poznat po svojoj vrtoglavoj visini, uskim zidinama i dubokim ponorima. Same stene uzdižu se od dna do vrha litica i ovaj kanjon spada u jedan od najdramatičnijih kanjona. Ovaj veliki prorez na Zemlji toliko je uzan da Sunčevi zraci prodiru do samog dna tek u podne. Prilikom obilaska ovog veličanstvenog kanjona, turisti mogu da uživaju i u neverovatnom pogledu na same kule od stena.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...