Skrivene kraljevske palate Indije

28. Jun 2016
Chowmahalla palata
Chowmahalla palata

Lepota indijskog grada Hyderabad krije se u njegovom istorijskom bogatstvu. U ovom gradu se nalaze mnogi spomenici kulture, ali je on ipak najpoznatiji po fascinantnim kraljevskim palatama. Ova arhitektonska čuda koja leže skrivena u uskim ulicama grada, za javnost su otkrivena tek krajem 90-ih godina prošlog veka.

Aura romantike i misterije okružuje palate „Falaknuma“, „Chowmahalla“ i „Paruni Haveli“. Ova poslednja je bila zvanična rezidencija vladarske porodice Nizam, koja je vladala u Hyderabad-u više od dva veka, kada su i izgrađene ove velelepne građevine.

Chowmahalla
Jedna od najvažnijih i prvih palata koje su služile kao kraljevska rezidencija i nakon proglašenja nezavisnosti Indije je „Chowmahalla“, ogroman kompleks od nekoliko zgrada sa predivno uređenim baštama i velikim mermernim bazenom, koji je služio kao rezervoar za vodu. Raskošni kompleks sastoji se od četiri palate, izgrađene 1750. godine od strane četvrtog vladara iz porodice Nizam, u kojima su se održavali državni prijemi i dvorski sastanci. Najbolje očuvana je „Afzal Mahal“ palata, gde je najdominantnija sala za sedenje na ulazu, raskošno dekorisana u stilu francuskih dvorova, sa velikim venecijanskim lusterima i ekstravagantim pozlaćenim radovima po zidu i plafonu.


Palata je preobraćena u muzej, gde su izloženi nameštaj, komadi od tekstila, knjige, mačevi i flota starih vozila. Svakako treba pomenuti i galeriju u kojoj su izložene kolekcija starih fotografija, kostima, nakita i frizura iz ranijih vremena.

Purani Haveli


Nedaleko od prethodne palate, nalazi se još jedan dragulj arhitekture „Purani Haveli“. Peti vladar dinastije Nizam, rođen je i odrastao u ovoj palati, u kojoj je kasnije nastavio da živi i njegov sin, nakon dolaska na presto 1869. godine. Krunisani princ Mir Mahaboob Ali Khan, poznat po svom ekstravagantnom stilu života, posebno po svojoj strasti za odeću i obuću, ugradio je 73 metra dugačak garderober, koji se proteže duž čitave građevine na prvom spratu. Bio je opremljen ručnim liftom kojim se princ vozio gore ili dole dok je birao odeću.Garderober

Glavna zgrada sa svojim dugačkim hodnicima podseća na evropsku arhitekturu iz 18. veka. Garderober, napravljen od drveta iz Burme, ostao je u potpunosti očuvan, te izgleda kao da je juče napravljen. Na prizemlju se danas nalazi muzej, u kom se čuva zlatni tron dinastije Nizam.

Falaknuma