Skrivene kraljevske palate Indije

28. Jun 2016
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Lepota indijskog grada Hyderabad krije se u njegovom istorijskom bogatstvu. U ovom gradu se nalaze mnogi spomenici kulture, ali je on ipak najpoznatiji po fascinantnim kraljevskim palatama. Ova arhitektonska čuda koja leže skrivena u uskim ulicama grada, za javnost su otkrivena tek krajem 90-ih godina prošlog veka.

Aura romantike i misterije okružuje palate „Falaknuma“, „Chowmahalla“ i „Paruni Haveli“. Ova poslednja je bila zvanična rezidencija vladarske porodice Nizam, koja je vladala u Hyderabad-u više od dva veka, kada su i izgrađene ove velelepne građevine.

Chowmahalla
Jedna od najvažnijih i prvih palata koje su služile kao kraljevska rezidencija i nakon proglašenja nezavisnosti Indije je „Chowmahalla“, ogroman kompleks od nekoliko zgrada sa predivno uređenim baštama i velikim mermernim bazenom, koji je služio kao rezervoar za vodu. Raskošni kompleks sastoji se od četiri palate, izgrađene 1750. godine od strane četvrtog vladara iz porodice Nizam, u kojima su se održavali državni prijemi i dvorski sastanci. Najbolje očuvana je „Afzal Mahal“ palata, gde je najdominantnija sala za sedenje na ulazu, raskošno dekorisana u stilu francuskih dvorova, sa velikim venecijanskim lusterima i ekstravagantim pozlaćenim radovima po zidu i plafonu.

Palata je preobraćena u muzej, gde su izloženi nameštaj, komadi od tekstila, knjige, mačevi i flota starih vozila. Svakako treba pomenuti i galeriju u kojoj su izložene kolekcija starih fotografija, kostima, nakita i frizura iz ranijih vremena.

Purani Haveli

Nedaleko od prethodne palate, nalazi se još jedan dragulj arhitekture „Purani Haveli“. Peti vladar dinastije Nizam, rođen je i odrastao u ovoj palati, u kojoj je kasnije nastavio da živi i njegov sin, nakon dolaska na presto 1869. godine. Krunisani princ Mir Mahaboob Ali Khan, poznat po svom ekstravagantnom stilu života, posebno po svojoj strasti za odeću i obuću, ugradio je 73 metra dugačak garderober, koji se proteže duž čitave građevine na prvom spratu. Bio je opremljen ručnim liftom kojim se princ vozio gore ili dole dok je birao odeću.

Glavna zgrada sa svojim dugačkim hodnicima podseća na evropsku arhitekturu iz 18. veka. Garderober, napravljen od drveta iz Burme, ostao je u potpunosti očuvan, te izgleda kao da je juče napravljen. Na prizemlju se danas nalazi muzej, u kom se čuva zlatni tron dinastije Nizam.

Falaknuma
Palatu „Falaknuma“, smeštenu na brdu, dizajnirao je italijanski arhitekta i smatra se jednom od najlepših palata u Indiji. Koristila je kao gostinjska kuća kraljevske porodice, u kojoj su se nalazile neke od najboljih neprocenjivih kolekcija umetničkih predmeta i slika. Ova palata, kao i ostale iz doba dinastije Nizam, ukrašena je raskošnim nameštajem i plišanim enterijerom, uvezenim iz evropskih zemalja. Falaknuma ili „ogledalo neba“ prostire se na 80 hektara.

Graditelj palate bio je Sir Vikar-Ul-Umra, koji je jednom prilikom pozvao vladara Nizam Mir Mahaboob Ali Khan-a da poseti njegovu palatu kako bi ga impresionirao. Vladar je stigao sa svojom pratnjom na slonovima, popeo se uz mermerno stepenište i prošetao kroz palatu. Uveče je večerao na terasi glavne zgrade, građene u stilu kuća stare britanske aristokratije. Pogled na grad i nebo toliko je očarao kralja da je produžio svoj boravak u palati. Pri odlasku izrazio je svoje divljenje, na šta se vlasnik poklonio i rekao: "Gospodaru, ova palata je vaša, napravio sam je samo za vas.“
 

Na ulazu u palatu nalazi se mermerni foaje sa prelepo oslikanim plafonom i fontanom u centru, okruženom sa četiri mermerne klupe. Predvorje vodi u drugu mermernu salu ukrašenu slikama koje su donosili gosti iz Evrope. Na prvom spratu se nalazi nekoliko prostorija, uključujući i dvoranu za balove, banket salu, biblioteku, sobu za pušenje („hookah“) i sobu za bilijar. Sve su fino uređene, sa velikim venecijanskim lusterima, koji vise sa plafona u ornamentima. Banket sala je možda jedna od najvećih na svetu, sa 102 drvene tapacirane stolice.

Izvor: India Perspectives

Priredio: Turistički Svet

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...