Skål u Beogradu: Predstavljena najstarija svetska organizacija lidera u turizmu

18. Februar 2016
Skål u Beogradu: Predstavljena najstarija svetska organizacija lidera u turizmu
Skål u Beogradu: Predstavljena najstarija svetska organizacija lidera u turizmu
Skål u Beogradu: Predstavljena najstarija svetska organizacija lidera u turizmu
Skål u Beogradu: Predstavljena najstarija svetska organizacija lidera u turizmu
Skål u Beogradu: Predstavljena najstarija svetska organizacija lidera u turizmu
Skål u Beogradu: Predstavljena najstarija svetska organizacija lidera u turizmu

Prvog dana Sajma turizma u Beogradu, domaćoj javnosti predstavljena je jedna od najstarijih svetskih organizacija lidera u turizmu – Skål International, i njen beogradski klub u reosnivanju. Inicijator susreta članova Skål-a sa domaćom stručnom javnošću bila je urednica časopisa “Turistički Svet” Ljiljana Rebronja.

- U nastojanju da odgovaram na nove izazove, prihvatila sam da posredujem u ponovnom povezivanju Srbije sa najstarijom svetskom organizacijom lidera u turizmu Skål International i reaktiviranju Skål kluba Beograd, koji je pre dve decenije vizionarski pokrenut i, nažalost, zbog neaktivnosti većine članova ugašen 2005. godine. Tako je jedna dobra inicijativa gotovo zaboravljena, sve do prošle godine kada sam, zahvaljujući prijateljima iz Bugarske, došla u priliku da uradim intervju sa tadašnjim predsednikom svetske organizacije Skål International Salihom Čeneom. Koncept organizacije mi se veoma dopao, odmah sam shvatila koje su benefiti uključenja u ovakav sistem, ali mi jedino nije bilo jasno zašto među više od 80 zemalja sveta – nas nigde nema. Verujem da, ako nešto u svetu traje 82 godine i nastavlja da jača i raste, i da ako su turistički najjače zemlje sveta decenijama verne članice organizacije Skål International, nema razloga da naša zemlja ne bude deo te velike porodice prijatelja u turizmu – istakla je gospođa Rebronja na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali najeminentniji članovi Skål International iz Hrvatske i Bugarske.

Tom prilikom, ambasador i bivši predsednik Skål International Nik Račić prisutne je upoznao sa ovom organizacijom, otkrivši da ona postoji još od davne 1934. godine i okuplja oko 16.000 profesionalaca u turizmu  iz 85 zemalja širom planete, organizovanih u više od 400 klubova, s jedinstvenim ciljem da se umrežavaju, stvaraju poslovna prijateljstva u čitavom svetu, i budu podrška jedni drugima ne samo u ostvarivanju poslovnih interesa, već i u profesionalnom razvoju, unapređenju znanja, informisanju, promociji i podršci, posebno mladim kadrovima.
 
- Kroz delovanje na lokalnim događanjima, kao i na međunarodnim skupovima i kongresima, članovi Skål-a održavaju kontakte s kolegama širom sveta. Krajem oktobra ove godine održaće se 77. Svetski kongres Skål International u Monaku, tako da očekujem da tamo budu prisutni i članovi budućeg beogradskog Skål kluba – poručio je Nik Račić, nakon čega je Ljiljani Rebronji uručio svoju predsedničku zastavicu Skål International, kao i zastavicu za budući Skål klub u Beogradu.
 
O preporodu Skål kluba u Bugarskoj, govorio je Austrijanac Henning Krippendorf – predsednik kluba Skål Sofija.
 
- Godine 2009. organizovan je Skål klub u Sofiji, koji je u početku okupljao više od 20 članova. Taj broj se vremenom osipao, tako da smo došli gotovo do nule i nakon godinu i po dana postojanja, klub se našao pred zatvaranjem. Tada smo odlučili da animiramo nove članove na turističkom tržištu, i u tome smo uspeli. Naš klub je doživeo preporod i danas okuplja ne samo bugarske, nego i internacionalne turističke lidere – rekao je Krippendorf, naglasivši da je na njihovu inicijativu u Bugarskoj formirano Ministarstvo za turizam, koje je do tada bilo u sklopu Ministarstva ekonomije.
 
O benefitima članstva u Skål-u govorio je i Stanimir Stankov, blagajnik i član Izvršnog komiteta Skål Sofija, koji je istakao da je slogan ove organizacije „Doing Business among friends”, te u skladu sa tim, ne treba da obraćamo pažnju na politiku, nego treba da radimo na umrežavanju, stvaranju prijateljstava i saradnji na balkanskom nivou.
 
Naposletku, prisutnima se obratio i doc. dr Branko Krasojević, predsednik i suosnivač nekadašnjeg Skål kluba Beograd, osnovanog 7. decembra 1996. godine. On je podsetio na teške uslove u našoj zemlji u kojima je poslovao nekadašnji Skål klub u Beogradu – na sankcije i bombardovanje, i izrazio zadovoljstvo zbog inicijative o reosnivanju beogradskog kluba, u koji su dobrodošli svi profesionalci direktno involvirani u turistički menadžment, prodaju i promociju, turističko posredništvo i poslovni turizam, uključujući prevoznike, turističke agencije i turoperatore, turističke organizacije, hotele, restorane, predstavnike turističkih medija, obrazovnih institucija...
 
Da podsetimo, Skål International je pridruženi član Svetske turističke organizacije (UNWTO), ima pristup svim važnim pitanjima koja se tiču turizma širom sveta, daje značajan doprinos učestvujući u njegovim projektima i pruža snažnu logistiku odgovornoj turističkoj industriji.
 
Ponovnim pokretanjem Skål kluba Beograd, domaćim liderima u turizmu pruža se mogućnost da imaju 16.000 prijatelja širom sveta i isto toliko poslovnih mogućnosti.
 
U to ime,  skål – živeli!
Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...