Skijališta Srbije poslovnu godinu završavaju pozitivno

01. Februar 2016
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Skijališta Srbije uspešno posluju i poslovnu godinu završavaju pozitivno, a tome je prvenstveno doprinelo racionalno poslovanje i smanjenje svih kategorija troškova, izjavio je direktor Skijališta Srbije Dejan Ljevnajić.

On je, u intervjuu Centru za otvoreni dijalog, rekao da Skijališta ne dobijaju nikakve subvencije za tekuće poslovanje preduzeća, kao ni da njegovo preduzeće nije kreditno zaduženo, ni kod finansijskih institucija, niti kod dobavljača.

Ističe da su bespovratne subvencije, odobravane u ranijim godinama, korišćene isključivo za ulaganje u infrastrukturu i opremu, u nove žičare, sisteme za veštačko osnežavanje, izradu planske dokumentacije, ulaganje u energetsku infrastrukturu.

"U poslednje dve godine je odobravan samo određeni iznos novčanih sredstava namenjen funkcionisanju Ski centra Brezovica, koji je u potpunosti prebacivan tom zavisnom preduzeću i evidentiran kao novčani ulog matičnog u zavisnom preduzeću", precizira Ljevnajić.

Navodi da su Sijališta 2012. godine samoinicijativno umanjila zarade u proseku za oko 18 odsto, kao i da se poslovni prihodi preduzeća u poslednje tri godine povećavaju za oko 25 odsto.

"Februar 2015. godine je, sa prometom od 275 miliona dinara, najbolji mesec ikada u istoriji preduzeća. U poslednjoj zimskoj sezoni prodato je ukupno 234.304 hiljade karata odnosno 466.299 ski dana, ostvaren je ukupan promet u iznosu od 798.096.239 dinara, u sva tri centra ostvareno je 6.002.047 vožnji na instalacijama", naveo je Ljevnajić.

Dodao je da je u decembru ove zimske sezone ostvaren neto prihod za 68 odsto iznad neto prihoda u istom periodu prošle godine.

Ističe da je Skijalištima u 2016. imperativ pozitivno poslovanje, "ukoliko je moguće veće od prethodne godine", kao i da ima dosta toga u planu, što se tiče projekata za određena investiranja u ski centre.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...