Sijarinska banja koristi samo 1% lekovitih voda, ostatak propada

14. Januar 2016
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Sijarinska banja, iako je po broju lekovitih voda jedna od najbogatijih u Evropi, koristi ih sa tek 1%, dok ostatak odlazi u reku i kanalizaciju. Ova banja jedina u Evropi ima dva gejzera i 26 izvora različitih lekovitih voda na dužini od samo 800 metara. Umesto da se koriste za lečenje više od 20 bolesti termomineralne vode odlaze u nepovrat, zbog čega lokalne vlasti nerazvijene opštine Medveđa pokušavaju da dođu do novih projekata i promene situaciju.

- Ovo je katastrofa, niko se do sada time nije pozabavio. Nije to samo ovaj ovde izvor, već svi izvori sa kojih voda ide neprestano. Sve je ispitivano i svi znaju da su analize pokazale da je sve dobro za zdravlje. Niko se ne brine za ove zabačene krajeve, a mogla bi da se otvore nova radna mesta - komentariše starosedelac Sijarinske banje Šaban Muratović.

U banji je pre pet decenija izgrađen hotel, specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gejzer", gde bi trebalo maksimalno da se koriste termomineralne vode. Međutim, zbog neuređenosti gosti zaobilaze hotel.

U opštini Medveđa, na čijoj teritoriji se nalazi Sijarinska banja, kažu da su siromašni i da ne mogu sami da urede banju i spreče da to prirodno bogatstvo odlazi u reku. Problem im predstavlja i ugovor od pre dve decenije sa "Energoprojektom", kada je ta firma dobila pravo da u centru banje vadi poludragi kamen oniks.

- Sada, pogotovo u zimskom periodu, vidite na svakih stotinak metara cevi i vruću vodu koja nepovratno odlazi u reku. Mi planiramo da se u budućnosti revidiraju odnosi sa "Energoprojektom" i da od banje napravimo biser, a da se lekovita voda iskoristi na pravi način - objašnjava predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić.

U lokalnoj samoupravi kažu da bi jedno od rešenja koje može spasti banju od propadanja bilo javno-privatno partnerstvo. Pored toga pokušavaju i sa novim projektima da koliko-toliko iskoriste termalne vode.

- Nama je Rudarsko-geološki fakultet poslao dopis da podržimo projekat kako iskoristiti tople mineralne vode, koji bi oni uputili norveškoj ambasadi i nevladinim organizacijama. Projekat predviđa korišćenje voda u lečenju, ali i za izgradnju toplih leja od Sijarinske banje do Medveđe - kaže Arsić.

Sijarinska banja ima mineralne vode temperature od 32 do 75 stepeni. Termalne vode pomažu u lečenju reume, kožnih, ginekoloških, koštanih, digestivnih i neuroloških bolesti. Voda sa gejzera visokog osam metara posebno deluje na smirivanje nerava, dok se sa drugog gejzera, koji se pojavljuje svakih 12 minuta, koristi za inhalaciju disajnih puteva.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....