Sedma nedelja iračke kulture u Beogradu

16. Septembar 2016
Image by florencedidiot from Pixabay
Image by florencedidiot from Pixabay

Pod sloganom "Kulturom protiv terorizma", Ambasada Republike Irak u Beogradu 22. i 23. septembra, sa početkom u 18 časova, organizuje Sedmu nedelju iračke kulture u Ustanovi kulture Palilula (Ulica Mitropolita Petra 8). Ulaz je slobodan.

Sedma „Nedelja iračke kutlure“ svečano će biti otvorena pod pokroviteljstvom ambasadora Republike Irak dr Kasima Askera Hasana, uz prisustvo visokih zvaničnika i diplomatskih predstavnika.

Irak vodi odlučujući borbu za slamanje terorizma i oslobađanje delova zemlje koje su okupirali teroristi, savlađujući velike probleme zbog uništavanja kulturnih i civilizacijskih tekovina. Ambasada Republike Irak je odlučna da svoju zemlju, koja je jedna od najstarijih civilizacija na svetu, promoviše upravo kroz program „Kulturom protiv terorizma“.

Na svečanom otvaranju, eminentni ženski hor „Barili“ iz Požarevca, na čelu sa dirigentom Katalin Tasić, izvešće srpke i arapske kompozicije, a zatim će plesna grupa „Paso de Fuego“ pod vođstvom Slavice Mitrović izvesti performans „Mesopotamija“, koji sadrži tradicionalne igre Iraka, kao i stilizovanu koreografiju na numeru iračkog kompozitora I izvrsnog muzičara Omara Bašira. Publika će imati prilike da uživa i u muzičkim numerama Nade Al Mahmud i Anđele Dobričanin.
 
U petak, 23. septembra 2016, u Ustanovi kulture Palilula, s početkom u 18 časova biće otvorena izložba slika umetnice Nade Al Mahmud. Ciklus slika „Korijeni“, mlade umetnice prikazuje portrete beduina iz različitih arapskih podneblja, međutim, svaki od njih predstavlja određenu emociju, koja se u umetnici javi kada pomisli na detinjstvo, na oca, na poreklo.

Prisutni će imati prilike da čuju i poeziju iračkog pesnika i književnika Sabaha Al-Zubaidija, koji piše na srpskom i arapskom jeziku, i da se upoznaju sa iračkom Venecijom – Ahvar, močvarama koje su 2016. učvršćene na listu Svetske kulturne baštine pod zaštitom Organizacije Ujedinjenih Nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

Biće posluženi i specijaliteti tradicionalne iračke kuhinje.

 

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...