SB "Merkur" proslavlja jubilej - 70 godina lečenja u raju

13. Februar 2017
SB 'Merkur' proslavlja jubilej - 70 godina lečenja u raju

Ove godine, Specijalna bolnica „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji obeležava 70 godina uspešnog poslovanja.

Priča o Merkuru kao banjskom centru počinje 1947. godine, kada je odlukom Vlade Narodne Republike Srbije osnovano „Državno zdravstveno preduzeće republikanskog značaja – Vrnjačka Banja“, sa ciljem pružanja usluga lečenja termomineralnim vodama građanima Federativne Narodne Republike Jugoslavije. Prolazile su godine i decenije, menjali su se nazivi i organizacioni oblici ustanove, ali prvobitni društveni i humani cilj i danas se ostvaruje.

Vrnjačka Banja je poznata kao kraljica banjskog  turizma i nekadašnje mesto odmora srpske aristokratije, koja je još tada uvidela prednosti boravka u banji i blagodeti njenih voda. Interesantna je činjenica da je između dva svetska rata Vrnjačka Banja imala više turista nego Dubrovnik. Brojne znamenite ličnosti počev od naučnika, pesnika, glumaca i pisaca provodile su vreme u banji i njoj nalazile svoju inspiraciju. "Merkur" je od svog osnivanja bio srž Vrnjačke Banje i njege usluge, kreirajući principe banjskog lečenja, terapijske tretmane mineralnim vodama, higijensko-dijetetski režim u kojem važnu ulogu imaju izbor hrane, odmor i relaksacija, boravak u prirodi i društveni život.

„Merkur“ je nadaleko poznat po lečenju bolesti organa za varenje i koštano-zglobnog sistema, kao i u prevenciji i lečenju dijabetesa.

Prateći savremene trendove i potrebe, ova ustanova se transformisala od prvobitnog zavoda i kasnijeg rehabilitacionog centra u moderno opremljeni medicinski i spa kompleks sa savremenim dijagnostičkim metodama, visokospecijalizovanim medicinskim timom, relaks i spa sadržajima. Kupanje u mineralnoj vodi kojom su ispunjeni svi bazeni Merkurovog Spa centra „Rimski izvor“, savremena je verzija tradicionalnog koncepta banjskih kada. Zbog toga „Merkur“ danas posećuju i ljudi koji tragaju za odmorom, relaksacijom i fizičkim aktivnostima u preventivne svrhe.

„Merkur“ je poslednjih godina realizovao i nekoliko velikih investicija, među kojima je najznačajnija izgradnja novog objekta - vile „Splendor“, čije se otvaranje očekuje tokom ove godine.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...