Savremena potreba: wellness i na radnom mestu

07. Avgust 2015
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Premalo se pažnje posvećuje projektovanju i opremanju radnog prostora, koji je neraskidivo povezan sa ljudskom produktivnošću – činjenica je oko koje su se složili eksperti na nedavno održanom 7. okruglom stolu Svetskog Wellness Instituta (GWI) na Menhetnu.

Jedan od učesnika, Alfredo Karvahal iz kompanije "Delos" je zapazio da čak i velike kompanije svoje zaposlene "drže" u tzv. nezdravim prostorijama.

- Očekujemo da će u narednoj deceniji doći do promene u izgradnji i projektovanju radnih mesta, sa neophodnim fokusom na prirodnom osvetljenju, zdravom vazduhu, privatnosti i udobnosti radnika, kao i na fleksibilnom dizajnu radnog okruženja. To podrazumeva aktivniju vezu sa prirodom, ljudskom biologijom i okruženjem – naglasio je Karvahal.

Potreba da se dizajnira zdraviji radni prostor i stavi veći fokus na zdravo okruženje – jedan je od deset načina da se pomogne promenjivim potrebama radne snage koja "sagoreva" od upotrebe savremenih tehnologija.

Lideri u oblasti medicine složili su se na ovom skupu da će kompanije takođe morati da redefinišu produktivnost i da rade na prekidanju veze zaposlenog sa poslom nakon radnog vremena, što je danas skoro nemoguće zahvaljujući "pametnim" telefonima, čime su zaposleni postali dostupni 24 sata.

- Rušenje granice između posla i privatnog života ima širok uticaj na fizičko i mentalno zdravlje zaposlenih širom sveta – tvrdi direktor kompanije "Staywell" Pol Teri.Međutim, učesnici su se složili da treba istaći i pozitivne strane tehnologije. Na primer, online podučavanje i brojne mobilne aplikacije, kao i drugi oblici tehnologije, omogućavaju zaposlenima da dopru do medicinskog osoblja i pre nego što se razbole, ili da pozovu pomoć čak i kad rade na najnepristupačnijim mestima.

Istaknuto je i da se zdravstveni izazovi i wellness resursi u velikoj meri razlikuju širom sveta, te da ne postoji jedan univerzalno primenjiv program, nego ih treba prilagoditi datim okolnostima.

U obzir treba uzeti i generacijske razlike zaposlenih. Na primer, tzv. "milenijum generacija" očekuje mnogo više fleksibilnosti na radnom mestu i podrazumeva ispunjenje svih zdravstvenih i wellness uslova, dok stariji zaposleni više zahtevaju mogućnost rada od kuće. To sve govori u prilog tezi da treba revidirati univerzalni wellness koncept na radnom mestu.

Dok je do sada koncept wellness-a na radnom mestu mahom bio fokusiran na fizičko zdravlje, učesnici okruglog stola predviđaju da će ubuduće akcenat biti na inovativnim strategijama za očuvanje mentalnog zdravlja zaposlenih, kreiranjem holističkog pristupa za očuvanje zdravlja na radnom mestu.

Zaključak sa ovog skupa bio je da kompanije moraju ozbiljno da se posvete stvaranju zdrave radne kulture. Budućnost wellness-a na radnom mestu takođe je tema ovogodišnjeg istraživanja Svetskog Wellness Instituta, koje će biti prezentovano na Svetskom Wellness Samitu u novembru u Meksiko Sitiju.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....