Sabor trubača u Guči od 9. do 13. avgusta

31. Jul 2017
Sabor trubača u Guči od 9. do 13. avgusta

Ovogodišnji 57. tradicionalni Sabor u Guči, koji će trajati od 9. do 13. avgusta, biće u potpunosti posvećen, kako to i njegovo ime kaže, trubačima i toj vrsti muzike, izjavio je predsednik odbora Dragačevskog sabora trubača u Guči, Slobodan Jolović.

Prema njegovim rečima, u jednom periodu koncerti estradnih zvezda doprineli su komercijalizaciji i povećanju broja domaćih gostiju, ali i udaljavanju pravih ljubitelja trube od Guče.

- To su nam mnogi zamerili i Sabor smo vratili tamo gde mu je mesto: trubi - kazao je Jolović, koji je potvrdio i povratak šatri u crkvenu portu, gde će svirati, kako kaže, najbolji trubači.

Predsednik Saborskog odbora najavio je još mnogo novina koje očekuju saboraše.

- Pored tradicionalnih programskih sadržaja Sabora u Guči, ove godine smo duplirali broj predtakmičarskih centara, uveli mnoge novine u takmičarskom delu, tako da se značajno povećala konkurencija za dolazak u Guču naših najboljih trubača. Koncerte estradnih zvezda, u delu posebnih programskih sadržaja, zamenili smo trubačkim. Tu su Dejan Petrović i Big Band, Dejan Lazarević, Boban Marković, Goran Bregović i Bijelo dugme, ali i koncerti pobednika prethodnog Sabora, među kojima i šampiona Guče Ekrema Mamutovića pobednika na takmičenju majstora trube, Saše i Bojana Krstića, Marka Gligorijevića, Ljubivoja Dikovića i Janka Jovanovića - istakao je Jolović.

Upitan da li će potpuno besplatni sadržaji ove manifestacije privući više posetilaca, Jolović kaže da se Odbor ove godine odrekao značajnih prihoda od parkinga i ulaznica na koncerte.

- Sve će biti besplatno. To smo učinili kako bismo izašli u susret našim saborašima. Posebno dragačevcima i gostima iz centralne i zapadne Srbije. Novac koji bi potrošili na parking i ulaznice mogu da uštede, kupe neki suvernir ili potroše pod šatrom. Ali i daju trubačima. Jednom se živi. Svi u Guču. Uveren sam da će zbog vraćanja Sabora trubačima i besplatnog parkinga i ulaza povećati se i broj gostiju - rekao je.

Podsetio je i da je završena izgradnja Doma trubača, koja je trajala godinu dana.

- To smo planirali godinama da uradimo ali nije bilo sredstava. Zahvaljujući razumevanju ministra Rasima Ljajića i finansijskoj pomoći njegovog ministarstva, trubači su dobili krov nad glavom, sa 27 soba, 162 ležaja, salom i ostalim pratećim sadržajem. I još 5 soba i 10 ležajeva u postojećem objektu, sa kuhinjom i restoranom - naveo je Jolović.

Domaćin ovogodišnjeg Sabora trubača biće Miroljub Aleksić, predsednik "ALCO Group", koji će tu dužnost preuzeti od prošlogodišnjeg domaćina Sabora, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. Po tradiciji, domaćin svečano otvara festival, podizanjem saborske zastave.

Program 57. Sabora trubača možete pogledati OVDE.

Izvor: Tanjug / Turistički Svet

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...