Sabor trubača u Guči od 10. do 14. avgusta

22. Jul 2016
Sabor trubača u Guči od 10. do 14. avgusta

Jedna od najposećenijih manifestacija u Srbiji, Dragačevski sabor trubača, ove godine održaće se po 56. put u Guči, i to u periodu od 10. do 14. avgusta. U pet festivalskih dana, dva koncertna i tri trubačka, organizator je pripremio brojne novine i bogat program, te se očekuje rekordna posećenost - više od 600.000 domaćih i inostranih gostiju. 

Nadmetanja trubačkih orkestara predviđena su za 11, 12. i 13. avgust, dok će 10. i 14. avgusta koncerte održati Svetlana Ceca Ražnatović, "Riblja čorba", Severina i Miroslav Ilić, a u nedelju će na pozornici Centra za kulturu nastupiti bend „Very Naiss“ iz Niša. Domaćin 56. Sabora trubača biće predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.  

U finalnom takmičenju učestvovaće 18 seniorskih orkestara, koji su pobednici organizovanih predtakmičenja u Surdulici, Zlatiboru, Boljevcu, Kotraži i Kovačici. Organizatori ističu i da je od ove godine uveden novi programski sadržaj pod nazivom "Takmičenje majstora trube", koji će okupiti orkestre čiji su kapelnici osvajači majstorskog zvanja.

- Тo znači da ćemo u Guči, po prvi put posle dugog niza godina, imati najbolje među najboljima. Za osvajača ovog prestižnog priznanja, koje nosi naziv "Šampion Guče za 2016. godinu", obezbeđena je statua "Desimir Perišić" - prvi pobednik Sabora u Guči, kao i vredna nagrada u iznosu od milion dinara. Treba naglasiti i da će svi učesnici "Lige šampiona Guče" dobiti povelju "Desimir Perišić" i nagradu u iznosu od po sto hiljada dinara - ističu organizatori. 

Već tradicionalno, u Guči se prvog dana održava takmičenje mladih trubačkih orkestara, u omladinskoj i pionirskoj kategoriji.

Centar za kulturu organizuje i brojne druge sadržaje koji prezentuju srpsku narodnu radinost i tradiciju. Posetioci će imati priliku da vide uvod u stalnu postavku izložbe radova dragačevskih tkalja, likovne izložbe, izložbu privrede i dragačevske turističke ponude, kao i brojne nastupe kulturno-umetničkih društava i pevačkih grupa. Biće predstavljene i nove knjige o Saboru i Dragačevu, a tu su i momačka nadmetanja u sportskom višeboju, izbor najlepše zdravice i najlepše narodne nošnje.

Očekuje se da će do kraja godine u centru Guče biti završeni radovi na izgradnji Doma trubača za smeštaj trubačkih orkestara. Vrednost ovog poduhvata je 36 miliona dinara, bez opreme, od čega je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obezbedilo sredstva u iznosu od 30 miliona dinara.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, zajedno sa Vladom Republike Srbije, takođe je pokrovitelj Sabora trubača, koji organizuje Opština Lučani, uz podršku partnera Sabora, kao što su "Jelen" pivo, koje je generalni sponzor manifestacije, "MTS", "Pionir" iz Subotice,  "Alfa Plam" iz Vranja i "Milšped" iz Beograda.

Sabor trubača u Guči je već godinama jedan od događaja koji našu zemlju čini jedinstvenom na kulturnoj i turističkoj mapi sveta. Upravo ova "svetkovina trube" Srbiju predstavlja kao zemlju optimizma, veselja i iskrenog gostoprimstva - kao destinaciju sa koje gosti odlaze puni dobre energije, sa lepim utiscima i trajnim uspomenama.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Wizz Air proglašen evropskom avio-kompanijom godine
13. Decembar 2017
Niskotarifna avio-kompanija "Wizz Air" osvojila je nagradu "Evropska...
Turizam
Novogodišnji Beogradski noćni market na Bajloniju
12. Decembar 2017
Beograd će i ove godine tokom praznika biti grad sa odličnom atmosferom i bogatim programom....
Turizam
Ski opening na Staroj planini
12. Decembar 2017
Manifestacija „Ski opening“ na Staroj planini održaće se od 14. do 17. decembra,...
Turizam
Od Nove godine 80.000 vaučera za sve građane
12. Decembar 2017
Građani Srbije će od 1. januara na raspolaganju imati 80.000 vaučera u vrednosti od 5.000...