Sa aerodroma Morava letovi već krajem oktobra?

11. Jul 2019
Sa aerodroma Morava letovi već krajem oktobra?

Rukovodstvo vojno-komercijalnog aerodroma Morava trenutno razgovara sa nekoliko avio-prevoznika o pokretanju redovnih letova počevši od ove zime i radi na izradi planova za izgradnju nove piste, piše EX YU Aviation.

Ubrzo po zvaničnom otvaranju 28. juna, aerodromu je operativnu dozvolu izdala Direkcija za civilno vazduhoplovstvo Srbije i potpisani su ugovori o zakupu komercijalnog prostora, uključujući i bescarinsku prodavnicu, kojom će upravljati švajcarski Dufry, a više od trideset novozaposlenih nastavlja obukom.

Generalni direktor preduzeća Aerodromi Srbije Mihajlo Zdravković rekao je da su već razgovarali sa nekoliko avio-kompanija, kao i da postoji interesovanje za ovaj aerodrom.

- To pokazuje i činjenica da smo iznajmili poslovni prostor na aerodromu. Možemo da očekujemo da će prvi komercijalni letovi sa aerodroma Morava biti otvoreni na početku zimske sezone krajem oktobra.

Zdravković, takođe, kaže da je kapacitet aerodroma oko milion putnika, te da smatra da bi aerodrom ove godine mogao da primi predviđenih 20.000 putnika, kako je ranije ove godine istakla ministarka za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

- Nije nerealno da aerodrom primi 20.000 putnika ove godine, ako letovi počnu ove zime. Određene avio-kompanije su obećale da će pokrenuti letove, međutim, dok se ne potpiše komercijalni sporazum, ne možemo sa sigurnošću reći da li će se materijalizovati - kaže Zdravković.

On dodaje da danas svaki avion sa kapacitetom od šezdeset i osamdeset putnika može da sleti ovde.

- Na osnovu odluke avio kompanije, takođe, smo sposobni da upravljamo većim avionima Boeing 737-800 i Airbus A319 i A320. Već imamo potrebnu opremu za snabdevanje svih ovih tipova aviona, uključujući i seertifikaciju vatrogasnih službi.

Govoreći o budućem razvoju aerodroma Morava, Zorana Mihajlović je istakla da će rad na izradi i obezbeđivanju tehničke dokumentacije za izgradnju druge piste početi ove godine, kako bi radovi počeli u 2020. godini.

- Mi ćemo iz budžeta obezbediti sredstva za ovaj projekat za narednu godinu, rekla je Mihajlović i dodala: "Pored uvođenja planiranih komercijalnih letova, važno je da aerodrom Morava postane centar za kargo saobraćaj, koji će biti potpomognut izgradnjom Moravskog koridora.

Planirani koridor je autoput dužine 110 kilometara, vrednosti od 800 miliona evra, za koji se očekuje da će ga izgraditi američko-turski konzorcijum Bechtel-ENKA i proći će blizu aerodroma, čija izgradnja uskoro počinje piše EX YU Aviation.

Izvor: exyuaviation / eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...