Rtanj novo zaštićeno prirodno dobro

17. Maj 2019
Foto: Turistički Svet
Foto: Turistički Svet

Specifičan reljef sa kupastim vrhom i vrlo strmim padinama, kraške duboke jame, kao i biljka jedinstvena u svetu, neke su od karakteristika planine Rtanj, za koju kažu da je kapija Timočke Krajine. Ove godine proglašena je za Specijalni rezervat prirode „Rtanj” i ta vest prati obeležavanje 71. godine rada Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Pored Specijalnog rezervata prirode „Rtanj”, među područjima koja će uživati posebnu zaštitu našli su se i spomenici prirode „Tupižnička ledenica” i „Pećinski sistem Samar”. Proglašenjem tri nova prirodna dobra zaštićenim, Srbija trenutno ima 461 takvo područje, koja se zajedno prostiru na 673.850 hektara, što čini 7,61 odsto teritorije naše zemlje.

Leti su na Rtanj godinama dolazili berači bilja, pre svega zbog nadaleko čuvenog rtanjskog čaja, za koji meštani s ponosom ističu da je bolji afrodizijak od vijagre. U narodu se od davnina koristi za lečenje bronhitisa, astme, kašlja i upale disajnih organa kod dece, kao i u lečenju starih osoba.

Međutim, iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije stigla je zabrana branja. Zato što je „muška trava”, koja uspeva samo ovde, zabrinjavajuće proređena. Čupali su je nestručno, iz korena, tako da se sad mora čuvati dok se ne oporavi. Pamti se vreme kada se za sedam sati ubiralo i do 100 kilograma duguljastih travki sa plavičastim cvetovima, ali uz pomoć makaza ili noža. Rtanjski čaj, koji još nazivaju i planinski čubar, vrijesak ili latinski Satureja montana, višegodišnja je žbunasta biljka, koja ne samo da više nigde ne raste, već ne može ni da se gaji.

Spisak područja se nastavlja

Donošenjem Rešenja o zaštiti područja na osnovu studija zaštite koje je izradio Zavod, od kojih je deset područja prošlo javne rasprave, biće znatno povećana teritorija pod zaštitom u Srbiji. Među ovim područjima su Željin, Stolovi, Maljen, Tršić – Tronoša, Borački krš i druga područja, najavljuju iz Zavoda.

U toku 2018. godine urađena je studija zaštite prirode za novo područje Predeo izuzetnih odlika „Planina Cer”, studije zaštite u okviru revizije za četiri zaštićena područja: „Uvac”, „Ovčarsko-kablarska klisura”, „Rajac” i „Takovski grm”, dok je preliminarnim istraživanjima utvrđeno da postoji osnov za zaštitu pet područja, među kojima su i Zlatar, Kanjon reke Crnice, Jezero Ćelije.

Izvor: Politika

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...