Rekordni rezultati srpskog turizma u 2016. godini

23. Decembar 2016

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da će ove godine biti ostvaren rekordan devizni priliv od turizma, u iznosu od blizu ili više od milijardu evra.

Ova godina je bila jedna od najuspešnijih i rekordnih za srpski turizam, ocenio je Ljajić na konferenciji za novinare ističući da je cilj da se i dalje u narednom periodu radi na pozicioniranju Srbije kao ozbiljne turističke destinacije.

Ministar je dodao da je u prvih deset meseci 2016. ostvaren broj noćenja turista koliko za celu prošlu godinu. On je podsetio i da je nedavno usvojena Strategija razvoja turizma za period do 2025. godine u kojoj je definisano 10 turističkih proizvoda i 18 važnih turističkih destinacija za strane i domaće turiste.

- Ne želimo da ona bude spisak lepih želja i od 1. januara krećemo u realizaciju - rekao je Ljajić.

Kako je naveo, postignutim rezultatima u turizmu doprinelo je i otvaranje novih aviolinija nacionalnog avioprevoznika, a radi se o pet novih destinacija, uključujući i letove ka Njujorku, kao i sve veći broj "low cost" kompanija koji dovoze putnike na aerodrom u Nišu.

- Nadamo se da će se taj trend nastaviti i u 2017. godini - rekao je Ljajić.

Ministar je naveo da je ove godine realizovano 77 različitih infrastrukturnih projekata i da su u Srbiji organizovani brojni međunarodni skupovi i manifestacije što, između ostalog, Srbiju svrstava u sam vrh kongresnog turizma. Iduće godine, kako je kazao, u fokusu će biti Dunav, a realizovaće se brojni projekti.

U januaru će, najavio je, za građane biti podeljeno 60.000 vaučera za boravak u nekom od turističkih mesta Srbije. Takođe će se nastaviti i sa privlačenjem investitora koji će graditi hotele u Srbiji.

- Nadam se da ćemo u 2017. godini izaći sa rekordnim rezultatima - poručio je Ljajić.

I direktorka TOS-a Marija Labović nada se da će pozitivni rezutati biti nastavljeni i 2017. godine. Ona je podsetila da je ove godine broj turista povećan za 12%.

- U 2017. godini emitivna tržišta biće Nemačka, Rusija, Velika Britanija, zemlje bivše Jugoslavije, zemlje u regionu - rekla je Labović i dodala da se zahvaljući ukidanju viza sa Kinom, očekuje veliko interesovanje i turista iz Kine da posete Srbiju.

Značajno će biti i tržište Emirata, kao i Irana, istakla je Labović.

Ljajić: U 2017. prvi slučajevi privatizacije banja

Ljajić je izjavio da se u 2017. godini očekuju prve uspešne privatizacije ili strateška partnerstva za banje i da za to ima zainteresovanih.

- Očekujem da ćemo u 2017. godini imati prve slucajeve uspešnih ili privatizacija, ili strateških partnerstava kada govorimo o banjama. Razgovaramo sa potencijalnim investitorima, ima zaintersovanih, ali neću da kažem da će sve banje biti prodate jer to nije realno - rekao je Ljajić novinarima u Beogradu.

Kako je dodao, stanje u nekim banjskim objektima je vrlo loše i biće teško naći im kupca.

Vlada Srbije je 11. novembra dala rok od 60 dana nadležnim institucijama da se reše imovinsko- pravni problemi koji postoje u vezi vlasništva nad banjama, pre svega sa Fondom PIO.

Kako je precizirao Ljajić, ideja je da ta imovina pređe u vlasništvo države kako bi vlada mogla da pokrene proceduru privatizacije tih banja, ili javni poziv za stratesko ili javno - privatno partnerstvo.

- Siguran sam da ćemo imati prve uspešne slučajeve privatizacije, prodaje ili strateškog partnerstva 2017. godine - zaključio je Ljajić.

Izvor:
Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...