Rekordni rezultati srpskog turizma u 2016. godini

23. Decembar 2016
Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da će ove godine biti ostvaren rekordan devizni priliv od turizma, u iznosu od blizu ili više od milijardu evra.

Ova godina je bila jedna od najuspešnijih i rekordnih za srpski turizam, ocenio je Ljajić na konferenciji za novinare ističući da je cilj da se i dalje u narednom periodu radi na pozicioniranju Srbije kao ozbiljne turističke destinacije.

Ministar je dodao da je u prvih deset meseci 2016. ostvaren broj noćenja turista koliko za celu prošlu godinu. On je podsetio i da je nedavno usvojena Strategija razvoja turizma za period do 2025. godine u kojoj je definisano 10 turističkih proizvoda i 18 važnih turističkih destinacija za strane i domaće turiste.

- Ne želimo da ona bude spisak lepih želja i od 1. januara krećemo u realizaciju - rekao je Ljajić.

Kako je naveo, postignutim rezultatima u turizmu doprinelo je i otvaranje novih aviolinija nacionalnog avioprevoznika, a radi se o pet novih destinacija, uključujući i letove ka Njujorku, kao i sve veći broj "low cost" kompanija koji dovoze putnike na aerodrom u Nišu.

- Nadamo se da će se taj trend nastaviti i u 2017. godini - rekao je Ljajić.

Ministar je naveo da je ove godine realizovano 77 različitih infrastrukturnih projekata i da su u Srbiji organizovani brojni međunarodni skupovi i manifestacije što, između ostalog, Srbiju svrstava u sam vrh kongresnog turizma. Iduće godine, kako je kazao, u fokusu će biti Dunav, a realizovaće se brojni projekti.

U januaru će, najavio je, za građane biti podeljeno 60.000 vaučera za boravak u nekom od turističkih mesta Srbije. Takođe će se nastaviti i sa privlačenjem investitora koji će graditi hotele u Srbiji.

- Nadam se da ćemo u 2017. godini izaći sa rekordnim rezultatima - poručio je Ljajić.

I direktorka TOS-a Marija Labović nada se da će pozitivni rezutati biti nastavljeni i 2017. godine. Ona je podsetila da je ove godine broj turista povećan za 12%.

- U 2017. godini emitivna tržišta biće Nemačka, Rusija, Velika Britanija, zemlje bivše Jugoslavije, zemlje u regionu - rekla je Labović i dodala da se zahvaljući ukidanju viza sa Kinom, očekuje veliko interesovanje i turista iz Kine da posete Srbiju.

Značajno će biti i tržište Emirata, kao i Irana, istakla je Labović.

Ljajić: U 2017. prvi slučajevi privatizacije banja

Ljajić je izjavio da se u 2017. godini očekuju prve uspešne privatizacije ili strateška partnerstva za banje i da za to ima zainteresovanih.

- Očekujem da ćemo u 2017. godini imati prve slucajeve uspešnih ili privatizacija, ili strateških partnerstava kada govorimo o banjama. Razgovaramo sa potencijalnim investitorima, ima zaintersovanih, ali neću da kažem da će sve banje biti prodate jer to nije realno - rekao je Ljajić novinarima u Beogradu.

Kako je dodao, stanje u nekim banjskim objektima je vrlo loše i biće teško naći im kupca.

Vlada Srbije je 11. novembra dala rok od 60 dana nadležnim institucijama da se reše imovinsko- pravni problemi koji postoje u vezi vlasništva nad banjama, pre svega sa Fondom PIO.

Kako je precizirao Ljajić, ideja je da ta imovina pređe u vlasništvo države kako bi vlada mogla da pokrene proceduru privatizacije tih banja, ili javni poziv za stratesko ili javno - privatno partnerstvo.

- Siguran sam da ćemo imati prve uspešne slučajeve privatizacije, prodaje ili strateškog partnerstva 2017. godine - zaključio je Ljajić.

Izvor:
Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Crna Gora: I turisti će se lečiti o trošku države
10. Maj 2021
U susret turističkoj sezoni u Crnoj Gori finalizovani su zdravstvenii protokoli, a Vlada je...
Turizam
Promocije domaćeg turizma pod nazivom „Srbija, moja destinacija“
10. Maj 2021
Udruženje banja Srbije je organizator promocije domaćeg turizma pod nazivom „Srbija,...
Turizam
U Dubaiju otvoren najviši
07. Maj 2021
Impresivan „beskrajni“ bazen, najviši na svetu, otvoren je u...
Turizam
Preporuka iskusnih kampera
06. Maj 2021
Evropska statistika pokazuje da je kampovanje, koje čini četvrtinu ukupnog turističkog...