Razvoj turističkih potencijala u Lazarevcu

08. Oktobar 2015
Razvoj turističkih potencijala u Lazarevcu

Beogradska opština Lazarevac mogla bi da dobije sportsko-rekreativnu zonu na 41,63ha. Na području oko jezera Očaga planirana je privatizacija i modernizacija postojećih objekata, kao i povećanje smeštajnih kapaciteta i pratećih sadržaja. Tu će, prema planovima, biti izgrađen hotelski kompleks za smeštaj prevashodno sportista, zatim sportsko-rekreativni objekat "Očaga", kao i kamp i vikend odmaralište sa svim pratećim sadržajima.

Područje je izvan izgrađene urbane zone, zauzima ravničarski prostor uz reku i jezero Očaga. U neposredom okruženju jezera nalaze se manji ugostiteljski objekti, dečja i sportska igrališta. Ceo prostor čini prirodnu ambijentalnu celinu izuzetnih odlika i rekreativnog značaja. Iz tih razloga se javila potreba za proširenjem i oplemenjivanjem prostora dodatnim sportskim sadržajima.

Sve to predviđeno je Nacrtom plana detaljne regulacije sportsko-rekreativne zone "Očaga", koji je rezultat inicijative JP "Direkcija Lazarevac", po zahtevu Gradske opštine Lazarevac, a radi formiranja planske i pravne osnove za izgradnju sportsko rekreativne zone. Osnovni cilj izrade Plana je uređenje prostora i stvaranje planskih uslova za privođenje prostora planiranoj nameni koja je definisana Prostornim planom gradske opštine Lazarevac.

Planom je obuvaćen deo teritorije katastarskih opština Petka, Šopić i Lazarevac, ukupne površine 41,63ha, zahvatajući prostor od novoplanirane saobraćajnice sa kružnom raskrsnicom, korito reke Male Očage sa jezerom Očaga i poljoprivrednim zemljištem u neposrednim okruženju do Ibarske magistrale.

Budući da jezero sa plažom predstavlja postojeći kompleks, planom je predviđeno proširenje i oplemenjivanje prostora na ukupnoj površini od 5,36 ha. Ovaj sadržaj se nameće kao dominantna namena u okruženju i uklapa se u širi koncept višenamenskih sportsko-rekreativnih i turističkih površina koji bi zbog svoje estetike bile atrakcija. Atraktivan prostor predstavlja i celina sporta i rekreacije na površini od 5,70 hektara. Planira se izgradnja fudbalskog terena sa pratećim objektima i terenima.

U planu su i hotelski sadržaji, čime bi se zaokružila turistička ponudu celog prostora. Hotelski smeštaj, bazeni i slični sportsko-rekreativni objekti, grupišu sve sadržaje na jednom mestu, aktiviraju svoje neposredno okruženje, ali i postaju prepoznatljivi u okruženju, simbol rekreatvnog centra. Za to je planirana površina od 4,38 ha koja osim osnovne ponude može ponuditi i prateće kompatibilne sadržaje.

Osim toga, plan obuhvata i parkovsko zelenilo sa bungalovima, a za uređenje te celine planira se izrada Urbanističkog projekta koji bi detaljnije razradio potrebe i mogućnosti sa aspekta sagledavanja modernog turizma, istovremeno pružajući doživljaj tradicionalnog u projektovanom okruženju, narodnog neimarstva i stvaralaštva, lepote prirode, sporta i rekreacije. Uz sve navedeno, biće zadržane sadašnje lokacije stanica za snabdevanje tečnim gorivom, a planira se dodatno njihovo uređenje.

Uređenje saobraćajne infrastrukture

Osnovni problem koji se javlja u planiranju saobraćajnog rešenja sportsko rekreativne zone "Očaga" je obezbeđenje adekvatnog pristupa gradskoj uličnoj mreži, imajući u vidu da je predmetna zona od gradskog naselja Lazarevac razdvojena državnim putevima prvog reda.

Prostornim planom Gradske opštine Lazarevac predviđeno je izmeštanje postojeće trase državnog puta prvog reda broj 23 (raniji M4) iz centralnog dela grada, a samim tim i novo ukrštanje državnih puteva broj 2 (M22) i broj 23 (M4) na poziciju udaljenu oko 425 metara južno od postojećeg ukrštanja. Novi ukrštaj državnih puteva je planiran kao denivelisan, a veza Očage i gradske ulične mreže na ovoj poziciji nije planirana. Pristup sportsko rekreativnoj zoni Očaga iz pravca Lazarevca predviđen je na poziciji postojećeg ukrštanja državnih puteva izgradnjom rampe preko Ibarske magistrale.

Imajući u vidu da izgradnja planiranog denivelisanog ukrštanja državnih puteva iziskuje znatna materijalna sredstva, kao prva faza realizacije planirana je izgradnja kružne raskrsnice koja bi omogućila kako novi ulaz u Lazarevac sa Ibarske magistrale, tako i pristup sportsko-rekreativnoj zoni "Očaga". Na ovakvu odluku utiče i činjenica da će u neposrednoj blizini predmetnog područja u skorijoj budućnosti biti izgrađen autoput Beograd – Južni Jadran i da će Ibarska magistrala u novim okolnostima izgubiti sadašnji značaj, a da će njeno saobraćajno opterećenje biti znatno umanjeno.

Osim glavne saobraćajnice, u granicama sportsko-rekreativne zone "Očaga" planom je predviđena i izgradnja javnih integrisanih kolsko-pešačkih ulica koje će omogućiti pristup do pojedinih objekata kako pešacima, tako i vozilima za snabdevanje, komunalnim službama i vozilima za hitne intervencije. Osim kolsko-pešačkih ulica kao i trotoara koji su predviđeni u koridorima svih kolskih saobraćajnica, na predmetnoj teritoriji planira se i izgradnja pešačko biciklističkih staza uz levu obalu Male Očage.

Javni uvid do 3. novembra 2015.


Javni uvid u Nacrt plana detaljne regulacije sportsko-rekreativne zone "Očaga" u Lazarevcu omogućen je u zgradi Gradske uprave grada Beograda i u Gradskoj opštini Lazarevac, u periodu od 5. oktobra do 3. novembra 2015. godine.

Nacrt, koji je utvrdila komisija za planove Skupštine grada Beograda na sednici održanoj 24. septembra 2015. godine, u skladu je sa Zakonom o planiranju i izgradnji. Javna sednica te komisije održaće se u zgradi Gradske uprave grada Beograda 26. novembra 2015. godine, a u toku sednice će sva prisutna fizička i pravna, lica koja su podnela primedbe u vezi sa Nacrtom plana u pisanom obliku, moći da obrazlože primedbe pred komisijom.

Detaljne informacije o projektu možete naći OVDE.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia obnavlja letove iz Niša i Kraljeva
29. Maj 2020
Aerodromi Konstantin Veliki u Nišu (INI) i Morava u Kraljevu (KVO) biće ponovo...
Turizam
Zemlje u koje državljani Srbije mogu bez testova na koronu
28. Maj 2020
Građani Srbije u ovom trenutku bez negativnog rezultata testa na korona virus (PCR) mogu...
Turizam
Stanice za brzo testiranje putnika na aerodromima i graničnim prelazima
28. Maj 2020
Svetska banka je odobrila Srbiji kredit od 100 miliona dolara, u okviru Projekta hitnog odgovora...
Turizam
UNWTO: Pad turističkog prometa u svetu - 70 odsto!
28. Maj 2020
Očekuje se da će turistički promet na globalnom nivou opasti za 70 odsto ove godine u odnosu...