Razglednica iz Portugala: VIC Aveiro Arts House – spoj tradicije i savremene umetnosti

11. Septembar 2020

U centru Aveira, grada na zapadnoj obali Portugala, nalazi se VIC Aveiro Arts House – nekadašnji dom umetnika Vaška Branka (Vasco Branco - 1919-2014). Naizgled obična zgrada, čija se fasada izdvaja po keramičkim detaljima, krije bogatu istoriju, umetnička dela i narative smeštene u specifičan socio-kulturni i politički kontekst jednog grada i države. 

Kuću je 1958. projektovao portugalski arhitekta, fotograf i dizajner Viktor Pala (Victor Palla), a po Vaškovoj narudžbini. Sa svojom ženom Mariom Elizom i troje dece u kuću se konačno uselio 1963. Godine. Vaško Branko je, inače, bio farmaceut po zanimanju, a pored vođenja svoje apoteke u Aveiru, bavio se filmom, slikarstvom, pisanjem i keramikom. Objavio je 14 knjiga, realizovao 28 filmova, a njegova dela od keramike krase javne površine Averia, grada kojem je poklonio puno pažnje u svojim vizuelnim i literarnim radovima.  
 
Vremenska kapsula
Broj 14 u ulici Principe Perfeito nije samo porodična kuća familije Branko, već i guesthouse, umetnička rezidencija, muzej-legat, kulturni centar – mesto susreta internacionalnih i domaćih putnika, umetnika i lokalne zajednice. Zadržavši interijer i nameštaj iz 60-ih i 70-ih, imate utisak da ste ušli u vremensku kapsulu koja vas prebacuje u vreme Salazarove diktature, kada je cenzura uzimala maha.  Upravo u ovoj istorijskoj rezidenciji okupljali su se ljubitelji umetnosti i kulture - opozicija režimu, prezentovali cenzurisane radove, diskutovali o tada „zabranjenim“ temama i gledali filmske projekcije u tajnom bioskopu. Ovo skrovište u podrumu kuće i danas postoji. Ima 42 sedišta i izgled iz 1969-e, a još zanimljivija je činjenica da predstavlja Elizin poklon Vašku za njegov 50. rođendan. Danas se tu organizuju koncerti, literarne večeri, filmske projekcije, performansi i drugi kulturno-umetnički programi, održavajući tako i dalje ulogu mesta sastajanja umetnika i publike, eksperimentalizma i slobode izražavanja. 
 
Alternativna kulturna scena i rezidencija za iznajmljivanje
Mali galerijski prostor u prizemlju otkriva deo slikarske i keramičke kolekcije, bogata biblioteka čuva rukopise i arhive, a Vaškovi radovi oplemenjuju svaki sprat i sve prostorije kuće. Te prostorije danas mogu videti posetioci i turisti, koji mogu i da odsednu u ovakvom ambijentu. VIC Arts House nudi apartman za goste (guesthouse) sa četiri sobe, od kojih je svaka opremljena u duhu neke oblasti umetnosti -  slikarstva, keramike, filma ili književnosti - u znak poštovanja različitih umetnosti kojima se bavio Vaško Branko. Na drugom spratu je umetnička rezidencija sa sobama posvećenim  projektovanju, alhemiji, skiciranju i džezu, koje su takođe dostupne za iznajmljivanje. 
 
Nakon desetak godina, kuća je otvorena za javnost 2016. godine i od tada prostor postaje domaćin različitim participativnim, inovativnim i umetničkim projektima – centar alternativne kulturne scene, negujući ujedno sećanje, dela i kulturno nasleđe Vaška Branka i njegove porodice. Ove godine krajem septembra obeležava se stogodišnjica od njegovog rođenja, uz izložbeni program, vođene tematske ture po gradu i filmske projekcije, u sklopu programa Dana evropske kulturne baštine.
Više informacija o VIC Aveiro Arts House i Vašku Branku: www.aveiroartshouse.com,
www.vascobranco.org
 
Autor: Lana Gunjić - turizmolog i menadžerka u kulturi, trenutno na master studijama Erasmus Mundus programa iz oblasti kulturnog nasleđa, u okviru kojeg boravi u Portugalu i radi praksu u VIC Aveiro Arts House. Zaljubljenik je u putovanja i planinarenje, stalno nešto organizuje i uvek je na putu.
 
 

Poslednji komentari

Darko Lazarević
Petak , 11.09.2020. 19:22h
Preporuka:
1
+
0
-
Lep tekst. Portugal se na srpskom kaže Portugalija.

Povezane vesti

Turizam
VEST DANA: MOKRA GORA NA VRHU SVETA!
02. Decembar 2021
Danas je na zasedanju Generalne skupštine Svetske turističke organizacije Ujedinjenih...
Turizam
U fokusu turista dve srpske banje
02. Decembar 2021
U odnosu na oktobar prošle godine, ove godine je zabeležen veći broj turista i broj...
Turizam
Kragujevac domaćin 12. Međunarodnog sajma turizma i seoskog turizma
26. Novembar 2021
U organizaciji Šumadije sajma i Gradske turističke organizacije Kragujevca pod...
Turizam
Na Beogradskoj tvrđavi ponovo kuca sat na Sahat kuli
26. Novembar 2021
Kao posledica udara groma krajem maja 2021. godine, sat na Sahat kuli Beogradske tvrđave...