Raste popularnost "pet-friendly" turizma

02. Jul 2019
Raste popularnost 'pet-friendly' turizma

"Pet-friendly" turizam je rastuća grana turizma u svetu koja iz dana u dan doživljava sve veću popularnost, pa je u tom smislu važno prepoznati potencijale koje nudi.

U Novom Sadu je tim povodom održan prvi u nizu radnih sastanaka na temu „Zašto pet-friendly?” u organizaciji “Pet Travel Advisor”. Cilj skupa je bio predstavljanje rada organizacije i predloga standarda sa kategorizacijom ugostitelja i smeštajnih objekata koji pružaju pet-friendly usluge.

U ime domaćina, Andrea Mladin istakla je značaj ove grane turizma u privredi, mogućnosti koje ugostitelji mogu da koriste kao i svetske prakse na koje se možemo ugledati. Upravo “Pet Travel Advisor” je nastao sa idejom da edukuje vlasnike ljubimaca, prvenstveno pasa, o tome kako se oni mogu pravilno da se socijalizuju, uvažavajući kućni red i pravila ugostitelja kao i okruženja i društva u kojem se nalaze.



- Jedan od velikih problema pet-friendly usluge je što je svako nudi na svoj način, i često nema definisanu politiku koja štiti i ponuđača i korisnika ove usluge, i umnogome olakšava sprovođenje – istakala je Mladin. - Kao rešenje vidimo usvajanje standarda koji definiše okvire za kategorizaciju i jasnije kriterijume koji postavljaju ugostitelji prema gostu, uvažavajući potrebe i želje sa obe strane.

Dr Dunja Kovač sa Kinološke Akademije pričala je o povezanosti pet industrije sa turizmom, važnosti edukacije ljudi i poznavanja kako poslovanja u ovoj oblasti, tako i zakonskih regulativa.

- Pet Caretaker jednodnevni kurs sprovodimo sa ciljem da osoblje prođe osnovnu obuku, da se formira kvalifikovani kadar da primenjuje, sprovodi i kontroliše standard. Takođe, ta osoba stiče znanje neophodno za upravljanje i menadžment sa klijentima-vlasnicima kućnih ljubimaca, mogućim situacijama, rešenjima i primerima dobre prakse – istakla je Kovač.

Doc. dr Srđan Milošević sa TIMS-a je govorio o savremenim trendovima u turizmu i potrebi današnjih turista. Kako je turizam jedna od oblasti koja diktira trendove na globalnom nivou, ne čudi to što je ova oblast, upravo, pionir u implementaciji pet politike. Njegova koleginica doc. dr Iva Škrbić istakla je to da sa preduzetničkog aspekta u oblasti turizma, razvoj pet friendly proizvoda i usluga, odnosno njihova implementacija u već postojeće turističke proizvode otvara nove poslovne mogućnosti i novu tržišnu utakmicu.

Pet-friendly transport, smeštaj, plaže i razni sadržaji, usluge čuvanja i šetanja, kupanja, ulepšavanja, odevanja - sve su to segmenti za kojima tražnja raste i svaki ugostitelj želi da na njega odgovori na način na koji se to njemu najviše uklapa u poslovnu politiku.

Na sastanku u Novom Sadu prisustvovali su predstavnici Privredne komore Srbije, Kinološke akademije, Turističke organizacije Vojvodine i Turističke organizacije Novog Sada, Saveza ugostitelja Novog Sada kao i predstavnici renomiranih pet-friendly objekata poput hotela “Sheraton”, hotela i restorana “Veliki”, “Salaš 137”... U interaktivnoj komunikaciji sa govornicima, razmenjeno je mnogo novih informacija i dragocenih iskustava koja će značajno pomoći u daljem razvoju projekta.

Izvor: Dnevnik

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...