Raste crno tržište turističkih usluga u Srbiji

10. Januar 2020
Raste crno tržište turističkih usluga u Srbiji

Pet noćenja u Moskvi sa avionskim prevozom za 200 evra - aranžmani koji mogu da se kupe na Instagramu često su jeftiniji od najjeftinije avionske karte.

Umesto u agenciji, mnogi srpski turisti su u poslednje vreme putovanja počeli da uplaćuju preko profila na društvenim mrežama kod ljudi koji na kućnom računaru traže povoljne avionske karte i rezervišu smeštaj. Ovakva putovanja su ilegalna, turistima ne pružaju nikakvu zaštitu, "organizatori" putovanja nisu profesionalci, ali ih putnici biraju jer su jeftinija. Ovi nelojalni "turoperatori" postoje samo na društvenim mrežama, a reč je mladima koji su uspeli da sebi organizuju povoljno putovanje, pa su odlučili da svoju uslugu ponude drugima i na tome i zarade.

- Crno tržište turističkih usluga u Srbiji neprestano raste i prešlo je granicu od 30 odsto - kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA.- Pored ilegalnih vodiča, prevoznika i vlasnika apartmana sada su se na društvenim mrežama pojavili i lažni organizatori putovanja. Nažalost, turisti koje su prevarili i nisu dobili ono što su platili ne žale se JUTI niti Turističkoj inspekciji, jer su sami svesni da su naseli na onlajn prevaru.

U toku je pisanje Predloga zakona o onlajn poslovanju koji će obuhvatiti i oblast prodaje turističkih putovanja putem interneta. Međutim, ni jedan postojeći zakon do sada nije uspeo ni da spreči prodaju turističkih aranžmana "preko bandera", a onlajn poslovanje poslednjih godina se svakodnevno menja da ni jedan pravni akt ne može da prati promenu.

- U zapadnom svetu više niko ne vidi novac, pa ne samo što su svi prešli na onlajn plaćanje, već se 80 odsto finansijskih transakcija danas obavlja putem mobilnih telefona - ističe Seničić.- Inspektori u Srbiji i danas agencijama traže predračun i da vide uplatu sa "pozivom na broj". U isto vreme zemlje kao što su Argentina strancu čim plati kafu karticom istog trenutka šalje poruku sa porukom da je dobio "taks fri" povraćaj novca.

Decenijama se izleti oglašavaju na banderama, a putovanja organizuju planinari, sveštenici, treneri, penzioneri, političke partije, opštine, sindikati, udruženja, vlasnici jedrilica, taksisti, vodiči...

Brojni portali na srpskom jeziku prodaju aranžmane za Grčku i Tursku, a registrovani su u ovim zemljama. Turisti kada uplate ovakva putovanja direktno šalju novac na privatan račun vlasnika portala koji niti plaća porez Srbiji niti nudi garanciju putniku.

A. Mikata

Izvor: Novosti

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...