Raste broj ilegalnih turističkih vodiča u Beogradu

07. Februar 2020
Raste broj ilegalnih turističkih vodiča u Beogradu

Najrečitiji pokazatelj procvata u oblasti turizma svakako je porast broja gostiju i njihovih noćenja u našem gradu. Tako je jedna od najsvežijih činjenica koju gradski čelnici ne propuštaju da pomenu, da je Beograd prošle godine posetilo 1,25 miliona gostiju, a da je u istom periodu zabeleženo oko 2,7 miliona noćenja. Direktni prihodi, prema njegovoj proceni koju prenosi Beoinfo, iznose oko 300 miliona evra, a sigurno je, kaže gradonačelnik, znatno veća i indirektna zarada koju zgrćemo od turizma. Računicom Miodraga Popovića, direktora Turističke organizacije Beograda, dolazimo do cifre od oko 700 miliona evra koliko naš grad na godišnjem nivou zaradi od turizma u celom sektoru usluga.

Uprkos tome što statistika pokazuje gotovo idiličnu sliku Beograda kao prestonice koja krupnim koracima hita ka poziciji najuređenijih svetskih turističkih destinacija, u ovoj oblasti je, kažu poznavaoci, još mnogo stvari na kojima treba raditi.

Da je slika gradskog turizma daleko od savršene, ukazuje u pismu upućenom „Politici” grupa profesionalnih licenciranih vodiča Srbije, koja već dve godine zaredom upozorava da u ovom segmentu neke stvari treba menjati i to pod hitno.

– U Beogradu nema dovoljno mesta na kojima turistički autobusi mogu da se zaustave i da preuzmu grupu ili da ostave putnike. Stajališta nisu adekvatno obeležena, a oznake zapravo služe samo za kažnjavanje vozača autobusa, što naročito koriste pojedini pripadnici komunalne policije – naglašavaju ovi turistički vodiči.

I iako broj turista stalno raste, to povećanje, upozoravaju oni, ne mora nužno biti dobro za naš grad. Za profesionalce poput njih jedan od najvažnijih pokazatelja uspešnosti jeste kvalitet i sadržaj vođenja turističkih tura. I dok u zemljama u okruženju ne može da se desi da grupa u obilazak ode bez lokalnog vodiča, kod nas se, napominju, turistička inspekcija uglavnom ograničava na kontrole vodičkih legitimacija i njihovih ugovora o angažovanju za posao. U međuvremenu, iako je svuda u svetu vođenje bez licence kažnjivo, svoje verzije istorije našeg grada neometano i nekažnjeno iznose Hrvati, Makedonci, Albanci, Crnogorci, Slovenci, Kinezi, Turci... U inostranstvu takvim naturščicima inspekcija bi, kažu turistički vodiči, imala pravo da uzme pasoš ili čak zabrani ulazak u zemlju zbog „rada na crno”. I u slučaju da ne postoji lokalni vodič na jeziku kojim grupa govori, svuda u inostranstvu razgledanje će voditi lokalni vodič, dok će pratilac grupe biti prevodilac.

– Uprkos našim stalnim apelima, ništa nije učinjeno povodom toga što strani vodiči vode razgledanje grada, pričajući istoriju kakva njima odgovara. Vodiči iz okruženja potpuno nekažnjeno pričaju istoriju na svoj način.

Čini se da se već godinama ne razmišlja o kvalitetu i sadržaju vođenja, a još manje o tome koliko štete neadekvatno vođenje može da nanese, pogotovo s obzirom na sve događaje na našim prostorima u proteklih nekoliko decenija, što je veoma česta i interesantna tema za goste našeg grada – upozoravaju u svom pismu profesionalni licencirani vodiči Srbije. Posao kojim se bave, ističu oni, ne svodi se samo na „sa vaše leve strane je...” Vođenje tura, kažu, jedan je vid visoke diplomatije pošto utiče na stvaranje slike koju će gosti poneti o našem gradu i zemlji, tako da bi ovaj problem što pre trebalo da bude rešen.

Izvor: Politika

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...