Raste broj gostiju koji u Srbiju dolaze rečnim kruzerima

04. Decembar 2018

U Beogradu je danas održana Međunarodna konferencija o Dunavu i turizmu „Beograd – tradicija sa vizijom“ na kojoj su predstavljeni potencijali i značaj nautičkog turizma i Dunava u Srbiji.

U Turističkoj organizaciji Srbije (TOS) kažu da broj turista u Srbiji iz godine u godinu generalno raste, kao i broj gostiju koji dolaze rečnim kruzerima, te veruju da postoji mnogo prostora da se njihov broj još poveća, ako ne i udvostruči.

Prema podacima TOS-a, 2017. godine 531 rečni kruzer sa ukupno oko 70.000 turista došao je u Srbiju i pristao u Beograd, dok je 2016. bilo oko 65.000 turista koji su došli kruzerima.

Direktorka TOS-a Marija Labović kaže za Tanjug da je 23. konferencija o Dunavu i turizmu okupila predstavnike kompanija rečnih kruzera poput A-Rose, Viking cruises, Rius Cruises, Crystal River Cruises, ali i ostalih pružaoca usluga duž celog toka Dunava, koji od Švarcvalda u Nemačkoj gde izvire, pa do Crnog mora iznosi 2.850 kilometra.

Navela je da se konferencija vezana za rečne kruzere prvi put posle deset godina održava u Beogradu

- Veliko nam je zadovoljstvo što se konferencija održava u Beogradu, jer smo u takmičenju za to gde će biti održana pobedili Bazel. To pokazuje koliko su učesnici zainteresovani upravo za Dunav u Srbiji i za Beograd - rekla je Labovićeva.

Kako je navela, učesnici konferencije su donosioci odluka u kompanijama rečnih kruzera, te je to dobra prilika da srpska privreda i generalno Srbija predstave ponudu Dunava i podstaknu predstavnike kompanija da veći broj brodova s većim brojem turista dolazi u Srbiju i da se gosti duže u njoj zadržavaju.

- To je upravo ono što mi prepoznajemo kao glavnu priliku ove konferencije, da im pokažemo i dokažemo da je Dunav u Srbiji izuzetno bogat, da ima puno toga da ponudi u svakom smislu, od siti brejk obilazaka, obilazaka velikog broja arheoloških nalazišta, kulturno-istorijskih mesta, do vinskih tura - rekla je Marija Labović.

Istakla je neverovatne prirodne lepote Dunava u Srbiji, i navela da duž 588 kilometara svog toka kroz Srbiju ima mesta gde je Dunav i najdublji, i najširi i najuži.

- Đerdapska klisura je poseban doživljaj za turiste koji dolaze kruzerima. Želimo da iskoristimo ovu priliku da u narednom periodu imamo mnogo veći broj onih koji će kruzerima dolaziti u Srbiju - kaže Labovićeva.

Konferencija pod sloganom „Beograd – tradicija s vizijom“ otvara veću mogućnost srpskoj privredi za saradnju s potencijalnim partnerima, a kroz predavanja i radionice prisutni su imali priliku da se upoznaju s ponudom na Dunavu u Srbiji.

U TOS-u navode da turizam u funkciji promocije Dunava čini znacajnu platformu za zajedničku promociju i ostvarenje krajnjeg cilja koji se sastoji u dovođenju što većeg broja turista i ostvarenja većeg prihoda od turizma.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...