Rast turističkih kretanja u 2022. godini uprkos brojnim izazovima

19. April 2022
Photo by Jeremy Bishop on Unsplash
Photo by Jeremy Bishop on Unsplash

Međunarodni turizam nastavio je da se oporavlja u januaru 2022. u poređenju sa početkom 2021. godine. Ipak, rat u Ukrajini doprinosi postojećoj ekonomskoj nesigurnosti, kao i mnoge restrikcije za putovanja izazvane pandemijom.

Najnoviji podaci Svetske turističke organizacije ukazuju da su se međunarodna turistička kretanja više nego duplirala (+130% ili 18 miliona više turista) u januaru ove godine u poređenju sa istim mesecom 2021. godine.

Iako ovi podaci pokazuju pozitivan trend, tempo oporavka u januaru usporile su nove restrikcije za putovanja izazvane Omikron varijantom virusa, te su međunarodni turistički dolasci ostali 67% manji u odnosu na period pre pandemije.

Rast je zabeležen u svim regionima, a najviše se ističu Evropa (+199%) i američki kontinent (+97%). Na Bliskom istoku (+89%) i Africi (+51%) takođe je primetan rast u januaru 2022, dok su Azija i Pacifik imale rast od 44 odsto.

Odlični rezultati za Srbiju

Gledajuće podregione, najbolje rezultate imala je zapadna Evropa, sa četiri puta više dolazaka stranih turista u januaru 2022. u odnosu na isti period prethodne godine, ali 58 odsto manje u poređenju sa 2019. godinom. Najbrži oporavak u poređenju sa rezultatima iz 2019. godine, imali u Karibi (-38%), južna Evropa i oblast Mediterana (-41%), gde se pojedinačno najviše ističu: Sejšeli (-27%), Bugarska (-20%), El Salvador (-19%), Srbija i Maldivi (sa -13%), Dominikanska republika (-11%), Albanija (-7%) i Andora (-3%). Bosna i Hercegovina imala je čak 2 odsto više turista u poređenju sa 2019. godinom.

Izgledi za oporavak

Nakon nezapamćenog pada 2020. i 2021. godine, međunarodni turizam će nastaviti postepeno da raste ove godine. Od 24. marta 12 destinacija je ukinulo sva ograničenja uvedena usled pandemije, dok sve veći broj zemalja polako smanjuje broj mera zaštite.

Rat u Ukrajini predstavlja novi izazov na globalnom planu, gde postoji bojazan da će ugroziti turistički rast. Inicijativna tržišta SAD-a i Azije, koja su počela da se polako otvaraju, mogu biti posebno obazriva kada je reč o putovanjima u evropske zemlje.

Zatvaranje vazdušnog prostora u Ukrajini i Rusiji, kao i zabrana letenja za ruske avio-kompanije, ima veliki negativan uticaj na evropske države, ali i na duže vreme putovanja i veće cene letova na daleke destinacije. Tržišta Ukrajine i Rusije imaju veliki uticaj na okolne zemlje, kao i na evropske destinacije koje privlače turiste tokom letnjih meseci.

Ekonomske neizvesnosti i pritisci

Iako je suviše rano da se proceni uticaj, primećen je pad online pretrage avio-letova i smeštaja širom raznih booking platformi nedelju dana nakon početka rata u Ukrajini, ali početkom marta uočen je povratak interesovanja za turistička kretanja.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) procenjuje da bi globalni ekonomski rast mogao biti više od 1% manji ove godine nego što su govorila ranija predviđanja, dok bi inflacija, visoka će početkom godine, mogla biti i 2.5% viša. Nedavni skok cene nafte i rastuća inflacija uslovljavaju rast cena smeštaja i transporta, stvarajući dodatan pritisak na privredu, kupovnu moć potrošača i štednju.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...