Rast broja srpskih turista na hrvatskoj obali

09. Avgust 2018
Rast broja srpskih turista na hrvatskoj obali

Turisti iz Srbije sve više letuju u Hrvatskoj, sve duže ostaju u toj zemlji i troše više od prosečnog Nemca, pokazali su podaci sistema eVisitor, preko kojeg se registruju svi stranci koji borave u Hrvatskoj.

Prema pokazateljima za prvih sedam meseci ove godine, zabeleženo je 97.487 dolazaka i 599.035 noćenja sa tržišta Srbije, što je u poređenju s istim periodom prošle godine porast od 12 odsto u dolascima i gotovo 20% u noćenjima, prenosi riječki Novi list.

Većina gostiju iz Srbije posećuje Istru, Splitsko-dalmatinsku županiju i Kvarner, a top destinacije su Rovinj, Zagreb i Pula. Ako borave u hotelima, najčešće odlaze u Zagreb, Opatiju i Rovinj, ako se odluče za kamp biraju Rovinj, Jelsu i Vrsar, a u privatnom smeštaju najviše odsedaju u Rovinju, Makarskoj i Crikvenici.

Gotovo 45% noćenja s tržišta Srbije ostvaruje u nekomercijalnom segmentu, dakle reč je o takozvanim vikendašima koji na odmor dolaze u Obrovac, Benkovac i Rovinj, navodi riječki dnevnik ali i dodaje da deo bolje platežnih, mlađih gostiju iz Srbije koji autom obilaze obalu, neretko za odmor biraju ostrva poput Brača i Hvara.

Kako piše riječki dnevnik, turisti iz Srbije su dobri gosti "jer za dobru hranu i vino ne pitaju koliko košta". To dokazuju i podaci o potrošnji na odmoru, prema kojima Srbi u Hrvatskoj u proseku troše 95,03 evra dnevno, što je više od proseka ovim istraživanjem obuhvaćenih dvadesetak tržišta, a koji iznosi 78,77 evra. Prema prošlogodišnji podacima prosečan nemački turista troši 65 evra dnevno.

Pozivajući se na istraživanje TOMAS leto 2017. Novi list piše i da među turistima iz Srbije dominiraju turisti koji imaju mesečna primanja između 1.500 i 2.000 evra i njih je gotovo trećina, a potom oni s prihodom od 1.000 do 1.500 evra.

Gotovo 50 odsto turista iz Srbije Hrvatsku posećuje samo s partnerom, a otprilike trećina (32,7%) s porodicom, a glavni motivi dolaska su pasivni odmor (69,1%), uživanje u gastronomiji i piću (36,2%), zabava (33,6%) i nova iskustva (33,2%).

Najviše turista iz Srbije posećuje Hrvatsku već šest i više puta (35,7%), a glavni izvor informacija vezanih za posetu Hrvatskoj su ranije posete, internet i preporuke rodbine i prijatelja.

Novi list piše i da na turističkim forumima gde se razmenjuju iskustva s putovanja već dugo nema većih rasprava o sigurnosti srpskih turista u Hrvatskoj, već se uglavnom govori o cenama i činjenici da je Hrvatska Srbima postala preskupa u odnosu na neke druge zemlje, ali se uvek ističe i veći kvalitet usluga kao argument zbog kojeg se vraćaju u Hrvatsku.

Izvor: Beta

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...