Radenko Cvetić, direktor TO Raška: Spremni za letnju turističku sezonu

17. Maj 2021
Radenko Cvetić, direktor TO Raška: Spremni za letnju turističku sezonu
Radenko Cvetić, direktor TO Raška: Spremni za letnju turističku sezonu
Radenko Cvetić, direktor TO Raška: Spremni za letnju turističku sezonu
Foto: Olja Simović
Foto: Olja Simović
Radenko Cvetić, direktor TO Raška: Spremni za letnju turističku sezonu
Radenko Cvetić, direktor TO Raška: Spremni za letnju turističku sezonu

Turistička organizacija opštine Raška, letnju turističku sezonu punu izazova i atraktivnih programa, dočekuje više nego spremno, baš onako kako je jedino i moguće u opštini u kojoj je turizam jedna od prioritetnih grana privrede. Ako epidemiološka situacija bude kao što se predviđa i život se polako vrati u normalu, Kopaonik, Golija, Jošanička banja, Semeteško jezero i brojni rezervati prirode... biće ovog leta za sve postioce pravo otkrovenje. Šta sve očekuje turiste koji ovu destinaciju izaberu za svoj odmor, opuštanje i oporavak, pitali smo Radenka Cvetića, direktora TO Raška, i evo šta smo saznali.        

Šta sve ovog leta očekuje turiste u Raškoj, Jošaničkoj banji, na Kopaoniku i Goliji? Koje su to novine, atrakcije, sadržaji…? Hoće li Semeteško jezero biti pristupačnije turistima, kao i brojni prirodni rezervati?

- Opština Raška raspolaže značajnim prirodnim resursima koji predstavljaju osnovu za razvoj turizma kao jedne od prioritetnih privrednih grana opštine. Najznačajniji turistički potencijali su planine Kopaonik i Golija, Jošanička Banja, prirodne lepote i retkosti, bogato kulturno-istorijsko nasleđe.
Pored raznih vrsta rekreacije i fizičke aktivnosti na Kopaoniku (šetnje pešačkim stazama, panoramska vožnja žičarom do Pančićevog vrha), turisti mogu da uživaju u prirodnim lepotama ove planine. Kopaonik tokom leta nudi brojne adrenalinske sadržaje kao što su: paraglajding, planinski biciklizam, off road vožnje terenskim vozilima, bob na šinama, zip line, tubing, planinarenje, mountain cart. Ljubitelji skijanja mogu da uživaju u svom omiljenom sportu na letnjoj ski stazi. Najmlađe posetioce očekuje zabava na dečijem igralištu sa brojnim sadržajima, dok je Avantura park za decu i odrasle bogat različitim elementima i raznovrsnim preprekama.

Nezaobilazni: Semeteško jezero i Jošanička banja

- Atrakcija za posetioce Kopaonika je Semeteško jezero, koje je udaljeno od centra Kopaonika 16 km. Jezero ima oblik izduženog kruga, prečnika oko 50 m i dubine oko 7 m, a zanimljivo je da na njemu plutaju dva ostrva, odnosno busena. U mirnom okruženju mogu se isprobati specijaliteti domaće kuhinje u restoranu pored jezera (preporučujem pitu sa kopaoničkim borovnicama). Pored restorana izgrađeno je zavičajno selo Semeteš sa 10 kućica - vajata i 4 velike tipske kuće sa kulom. Do Semeteškog jezera se može stići asfaltnim putem putnim pravcem Raška - Kaznoviće - Semeteško jezero ili iz pravca Kopaonika putem Kopaonik - Rudnica sa odvajanjem desno na osmom kilometru u naselju Lisina (Glog) odakle počinje makadamski put do Semeteškog jezera (preporučuje se za terenska vozila).

U podnožju Kopaonika, 24 km udaljena, nalazi se Jošanička Banja koja se ubraja među balneološka naselja sa najtoplijom vodom u Evropi, temperature 77°C. U banjskom kompleksu nalazi se banjsko kupatilo sa manjim bazenom, đakuzi kadom i osam manjih kada, staro kupatilo (hamam), blatno kupatilo, sauna i manji otvoreni bazen. Realizacija projekta uređenja novih parkovskih površina planirana je tokom leta. Jošanička Banja turistima nudi uređenu pešačko-biciklističku stazu dužine 10 km na kojoj rekreativci ali i sportisti mogu uživati i trenirati u skrivenim lepotama i predelima banjskog borja, hladovini šume i čistom vazuhu.

Otvara se hotel Viceroy, planira gondola...

Graditeljska aktivnost kod vas gotovo da ne prestaje. Niču novi hoteli i apartmani… Šta se otvara ove godine a šta se tek planira?

- Ove godine očekuje se otvarnje luksuznog Viceroy hotela na Kopaoniku sa pet zvezdica koji pripada međunarodnom lancu hotela Viceroy Hotels and Resorts. U toku je i izgradnja nekoliko novih smeštajnih kapaciteta apartmanskog tipa u vikend naselju u skladu sa planom detaljne regulacije, kao i renoviranje nekih postojećih smeštajnih kapaciteta.

Dokle se stiglo sa projektom gondole Jošanička banja – Kopaonik? Šta će njena izgradnja značiti za čitavu destinaciju?

- Gondola Jošanička Banja - Kopaonik ušla je u plansku dokumentaciju – prostorni plan područja posebne namene. Realizacija ovakvog projekta bila bi od velikog značaja za Jošaničku Banju i opštinu Raška, jer bi se time omogućilo povezivanje Jošaničke Banje sa turističkim centrom Kopaonik, što bi u značajnoj meri doprinelo podizanju kvaliteta usluga i sadržaja turističke ponude.

Epidemiološka situacija se polako smiruje i kako najavljuje Krizni štab već u junu se očekuje dodatno popuštanje mera i postepena normalizacija života. Šta Turistička organizacija Raška planira za ovo leto kada su u pitanju novi programi, ovogodišnje kulturne, muzičke i sportske manifestacije?

- Manifestacije koje su predviđene programom rada Turističke organizacije Raška za ovu godinu su: Dani kraljice Jelene u junu, Dani borovnice na Kopaoniku u julu, Raške duhovne svečanosti u avgustu, Dani vrganja na Kopaoniku u septembru i Kopaonik summer tokom jula i avgusta na Kopaoniku. To su naši planovi ali njihova realizacija će u najvećoj meri zavisiti od trenutne epidemiološke situacije u zemlji i propisanih epidemioloških mera.

Šta je vaša preporuka gostima koji izaberu vašu destinaciju?

- Pored brojnih sadržaja za aktivan odmor na Kopaoniku, turisti mogu da uživaju u prirodnim lepotama i raritetima ove planine tokom letnjih meseci i posete lokalitet Nebeske stolice, crkvište Metođe, Vodopad Jelovarnik, Barsku reku, izletišta Kadijevac i Đorov most…

U Jošaničkoj Banji je otvorena memorijalna soba posvećena Milunki Savić sa multimedijalnom postavkom, sačinjena iz nekoliko segmenata: interaktivni mozaik koji čine brojne Milunkine fotografije koje iza sebe kriju autentične filmove iz Velikog rata, dva improvizovana vojna rova – srpski i austrougarski i izložba predmeta iz perioda Prvog svetskog rata.

Minuli vekovi ostavili su Raški bogato kulturno-istorijsko nasleđe, manastire i crkve iz ranog srednjeg veka, koje turistima toplo preporučujemo da obiđu. To su manastiri Gradac, Končul, Stara i Nova Pavlica. Nakon posete manastirima, mogu prošetati kroz Rašku i obići spomen sobu „Raška – ratna prestonica Kraljevine Srbije 1915. godine“, koja predstavlja sećanje na održavanje sednica Vlade Kraljevine Srbije u periodu od 30. oktobra do 12. novembra 1915. godine.

Манастир Градац фото Оља Симовић.jpgFoto: Olja Simović


Manifestacije – dodatna inspiracija za otkrivanje destinacije

Na čemu će Turistička organizacija Raška najviše raditi ove i narednih godina?  

- Planovi i aktivnosti Turističke organizacije Raška u narednom periodu odnose se na obogaćivanje sadržaja i promociju turističke ponude Kopaonika, posebno letnje turističke sezone, podizanje kvaliteta usluga i sadržaja turističke ponude Jošaničke Banje obogaćivanjem postojećih i osmišlјavanjem novih programskih sadržaja, kao i integracija turističke ponude banje sa planinskim turizmom, poboljšanje svih segmenata marketinga turističkog proizvoda, posebno promocije i distribucije u oblasti digitalnog marketinga. Primarni cilј Turističke organizacije Raška je da inspiriše i podstakne potencijalne turiste na dolazak u destinaciju.

Čime se  naročito ponosite u svom dosadašnjem radu?

- Turistička organizacija Raška svojim brojnim aktivnostima doprinosi promociji turističke ponude opštine Raška, povećanju prepoznatlјivosti turističke ponude i predstavlјanju opštine Raška u zemlјi i inostranstvu. Posebno ističemo doprinos u pokretanju razvoja Jošaničke Banje kroz realizaciju nekoliko projekata u saradnji sa opštinom Raška i uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Jedna od osnovnih delatnosti Turističke organizacije Raška je organizacija i suorganizacija manifestacija na teritoriji opštine Raška, zbog čega su naše aktivnosti proteklih godina bile usmerene na podizanje kvaliteta programskih sadržaja i povećanje posećenosti organizovanih događaja, a tako će biti i ove i narednih godina.


Ljiljana Rebronja

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Evropska prestonica kulture pokrenula javni poziv za umetnike iz cele Srbije
27. Maj 2022
Jačanje umetničke scene kroz doprinos vidljivosti mladih i neafirmisanih umetnika i tema...
Turizam
Konkurs za dodelu subvencija i transfera namenjenih projektima razvoja turizma u 2022. godini
25. Maj 2022
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisuje javni konkurs za dodelu subvencija i...
Turizam
Održan susret turističke privrede Anadolije i organizatora putovanja iz Srbije
25. Maj 2022
U cilju jačanja turističkog tržišta centralne Turske koje je otvoreno pokretanjem...
Turizam
Destinacija u Africi najtraženija za održavanje venčanja
25. Maj 2022
Nova studija kompanije za finansijska poređenje monei.co.uk otkriva najpopularnije...