Putovanje u Egipat: kao i uvek - nezaboravno iskustvo i iskreno gostoprimstvo

29. Decembar 2020
Teksti i fotografije: Sonja Lapatanov
Teksti i fotografije: Sonja Lapatanov
Teksti i fotografije: Sonja Lapatanov
Teksti i fotografije: Sonja Lapatanov
Teksti i fotografije: Sonja Lapatanov
Teksti i fotografije: Sonja Lapatanov
Teksti i fotografije: Sonja Lapatanov

Odnosi Srbije i Egipta već više od 100 godina predstavljaju uzor diplomatskih odnosa i prijateljske saradnje, koja je deo prošlosti, sadašnjosti ali i budućnosti naše dve zemlje.

Posebni odnosi zabeleženi su sredinom 20. veka, kada su izuzetnu ulogu imali Josip Broz Tito i Gamal Abdel Naser u okviru Pokreta nesvrstanih, koji je "ostvario izuzetna dostignuća koja se ne mogu ignorisati".

Deo tih dobrih odnosa je bila i kultura, o čemu svedoče uspešna gostovanja Beogradske opere u operskoj kući Khedivial, u Kairu - 1961, 1963. i 1969. godine. S ponosom ističem da sam i sama bila deo ansambla koji je izveo dve predstave opere „Don Kihot”, francuskog kompozitora Žila Masnea.

Ponovo u zemlji faraona

Posle više decenija, pružila mi se prilika da ponovo posetim Arapsku Republiku Egipat, kao član delegacije srpskih novinara, zvaničnika medija, turističkih radnika putopisaca i uticajnih influensera. Studijska poseta Egiptu, u periodu od 28. novembra do 5. decembra 2020. godine, realizovana je u organizaciji Ambasade Egipta u Srbiji i NJ.E. ambasadora Amr Alguvejlija, a sa egipatske strane Ministarstva turizma i antikviteta (Egipatske agencija za promociju turizma), Guvernatora Crvenog mora,Turističke federaciji Egipta, Egipatske komore za hotele i turistička preduzeća, avio kompanija: Air Cairo i Egyptair i uz podršku hotela: Continental u Hurgadi, Steigenberger Nile Palace u Luxoru, Ramzes Hilton u Kairu, i Muzeja u Hurgadi i Egipatskog muzeja u Kairu.

Za “Zemlju faraona, svetskih čuda i savremenog života”, sa dugom i fascinantnom istorijom bogatom raznolikostima, prastarom kulturom i istorijom, sjedinjenim u cilju očuvanja tradicije i međusobnog uvažavanja, teško je odabrati prave reči kojima bi se opisao osećaj i pozitivni utisci sa lica mesta. Kada se tome doda topla dobrodošlica domaćina i izvrsna organizacija, s pravom se može reći da je slogan “Egipat na otvorenom: sve lokacije, tokom cele godine”, prava poruka koju je turistima iz Srbije, uputio ambasador Egipta u Beogradu NJ.E. Amr Alguvejli, podsećajući da je Egipat celogodišnja destinacija, udaljena svega tri sata od Srbije, koliko traje direktni let od Beograda do Hurgade.

Tokom boravka u Hurgadi, delegacija je posetila Koptsku crkvu, Novu marinu i korniš, Veliku Al Mina džamiju, riblju pijacu, plaže i novootvoreni Muzej Hurgade. Poseban doživljaj je bilo krstarenje jedrenjakom Pirates III po Crvenom moru i plivanje i ronjenje tik uz koralni greben. Posle opuštanja u tirkizno plavoj vodi Crvenog mora, delegaciji je poslužen ručak sa egipatskim specijalitetima, plodovima mora, svežim salatama, povrćem i orijentalnim slatkišima.

Od muzeja na otvorenom do svetskog čuda

Egipat je odavno poznat po svojoj drevnoj civilizaciji. Među starinama značajno mesto zauzima misteriozni Luxor, poznat kao “jedan od najvećih otvorenih muzeja u svetu”. Delegacija je imala čitav dan da obiđe hramove Karnak, Dolinu kralјeva, Deir el-Bahari-hram Hatšepsut (Hatshpsut) prve žene sa titulom faraona i kolosalne statue Memnona.

Posetu Egiptu delegacija je zaključila posetom Kairu, megalopolisu od 15. miliona stanovnika, prestonici zemlje faraona, svetski poznatom kao "dragulj Nila".

U najvećem gradu Afrike, delegacija je posetila koptsku crkvu Svetog Đorđa, Citadelu Salah al-Din, džamiju Muhameda Alija, Stari Kairo, uzbudljivi Hanel Halili bazar i fenomenalni Egipatski muzej na trgu Tahrir.

A onda i poseta Gizi, obilazak veličanstvenih piramida, najpoznatijih i najstarijijih građevina čovečanstva i jednom od sedam svetski čuda, jedinom očuvanom do danas i zagonetnoj Sfingi koja nedaleko od Kaira, stražari u pustinji i čuva tri velike piramide, Keopsovu, Kefrenovu i Mikerinovu.

Planirani sastanci sa zvaničnicima Guvernerata Crvenog mora i Ministarstva turizma i starina Arapske Republike Egipat, održani su u Hurgadi i Kairu. Članovi srpske delegacije istakli su da će o svom iskustvu pisati u srpskim medijima i razgovarati o tome sa prijatelјima i porodicama, s ciljem da ih podstaknu da posete Egipat.

Welcome to Egypt, welcome home

Zadivljujući je bio entuzijazam, pozitivna energija i želja domaćina da nam omoguće bliske susrete sa ostacima drevnih civilizacija, muzejskim postavkama i veličanstvenim artefaktima, verskim objektima, dramatičnim krajolicima, Crvenom moru i moćnom Nilu. Dragi su nam bili susreti sa ljudima koje smo sretali u pustinji, na plaži, na ulicama, bazarima, selima i gradovima… posebno oni sa upornim trgovcima i majstorima cenjkanja, sa decom koja su nam mahala i vikala “Welcome to Egypt” i osobljem hotela koje nas je dočekivalo rečima: „Welcome home“… Bili smo oduševljeni gostoprimstvom, blagošću, strpljenjem i trudom domaćina da nam ugode i učine da svima bude maksimalno dobro i to svuda i na svakom mestu. Uverili smo se da ono što se gostu ponudi dolazi iz srca i da je iskreno. Spoznali smo da u Egiptu još uvek živi iskreno gostoprimstvo, bilo da se radi o kratkom razgovoru u suku ili tek šoljici čaja. U Egiptu sa samo treba prepustiti egipatskom spokoju i ne žuriti, nigde!
Dok će svet 2020. godinu pamtiti po pandemiji COVID-19, ja ću imati privilegiju da se sa radošću sećam sunčanih dana, atraktivnog itinerera i kvalitetno provedenog vremena u Egiptu. Osim toga, bila je posebna čast predstavljati Srbiju i biti član delegacije srpskih medija u prijateljskom Egiptu.

Tekst i fotografije:
Sonja Lapatanov,
baletska umetnica i putopisac

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...