Putovanje kroz kulturno nasleđe na "Srbija 3D" platformi

16. Oktobar 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Stručnjaci Elektronskog fakulteta u Nišu već tri godine, uz pomoć Ministarstva kulture, rade 3D platformu sa objektima od velikog kulturnog značaja za jug Srbije. Reč je uglavnom o manje poznatim crkvama i tvrđavama.

Ivan kula kod Kuršumlije, Pećinska crkva kod Pirota i Latinska kod Niša, već su na platformi "Srbija 3D". Kako bi snimili nove objekte autori sajta putuju i po stotinak kilometara. Snimaju dronom, a potom izrađuju softver.

"Dronom kružimo oko objekta i radimo fotografije. Po objektu uradimo 700-800 fotografija, a za neke imamo i po 1.500 fotografija i iz toga tehnikom fotogrametrija izvlačimo 3D model", objašnjava Nikola Stojanović, autor projekta.

Profesor Elektronskog fakulteta Goran Jovanović kaže da piše program pomoću koga omogućava da neka lažna odnosno virtualna kamera leti oko tog objekta da ulazi u njega, da se prošeta da se pogledaju ikone.

Uglavnom se predstavljaju nepristupačni i manje poznati objekti, poput tvrđave Markovo kale, koja se nalazi na oko pet kilometara severno od Vranja. Pretpostavlja se da je to vizantijsko utvrđenje. Reč je o srednjovekovnoj građevini, koja je sada u veoma lošem stanju.

"Ljudi čak i kad žele da vide nešto, najveći broj njih prvo progugla, da vidi kako izgleda taj objekat kako je najlakše stići, šta tamo ima da se vidi, pa tek onda krene u avanturu", navodi Julka Kuzmanović Cvetković, arheolog.

U radu učestvuju i neki od studenata multimedijalnih tehnologija na Elektronskom fakultetu.

"Neka ovakve građevine u Srbiji, za koje čak i neki koji žive u Srbiji ne znaju mogu da se ožive kroz ove programe, da se naprave 3D modele, čak i da se naprave za nekog ko može da opipa tu građevinu", ističe Dunja Todorović, student četvrte godine.

Tokom pandemije broj pregleda povećao se na tom sajtu šest puta, a za to nije potrebno instaliranje nikakve dodatne aplikacije.
 

 

Izvor: RTS

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...