Putopis: Maroko – Zapadno kraljevstvo i Božja zemlja

16. Avgust 2019
Foto: Jelena Jović
Foto: Jelena Jović
Foto: Jelena Jović
Foto: Jelena Jović
Foto: Jelena Jović
Foto: Jelena Jović
Foto: Jelena Jović
Foto: Jelena Jović
Foto: Jelena Jović
Foto: Jelena Jović
Foto: Jelena Jović
Foto: Jelena Jović

Maroko, predivna zemlja na severozapadu Afričkog kontinenta privlači sve veću pažnju turista širom sveta, a sve više i iz Srbije. Raste interesovanje za njenu kulturu, običaje, tradiciju, književnost, arhitekturu, ali i očaravajuću prirodu – od Sahare i planine Atlas do obale Atlantika.

Marokanski kralj Muhamed VI koji je veoma omiljen u svojoj zemlji, vrlo je turistički orijentisan i otvoren da primi i ugosti sve više turista sa raznih strana sveta. Kada ste negde dobrodošli i zaista se tako osećate, iskustva koja stičete na tim mestima su fantastična, pa zato, logično, postajete pravi "ambasadori" tih destinacija, koji koriste svaku priliku da šire lepe priče i informacije o toj zemlji.

Starosedeoci Maroka i polovina stanovništva su poreklom Berberi (Amaziri – Slobodni, plemeniti ljudi) a kolonizovani i asimilovani sa Arapima. Marokanci su veseo i optimističan narod, strastven i intenzivan u svemu i od njih možete da naučite kako, bez obzira na uslove u kojima žive, izazove kroz koje prolaze, vole život i naglašavaju ga intenzitetom i šarenilom i tako ga slave.

Pored značajnog francuskog uticaja iz kolonijalnog doba u prvoj polovini 20.veka, Maroko je sačuvao duh orijenta, svoju autentičnost i prepoznatljivost. To je zemlja koju zaista vredi posetiti, ali joj se i vraćati, jer ne možete odjednom da upijete sve, naročito zbog već pomenutog intenziteta.

Crveni grad

Marakeš je poznat  po svojim vrtovima, iako je grad usred kamene pustinje, specifično crvene boje kojom se odlikuje i crvena planina Atlas. I sam grad Marakeš se zbog svojih fasada u istoj toj boji naziva crvenim gradom. A crvena je moja omiljena boja i valjda sam se zato i tako dobro uklopila u ambijent, iako ne podsećam na Arapkinju. Rekla bih da po svojoj prirodi i slobodi kao najvišoj vrednosti možda više podsećam na ženu berberskog porekla.

La Jardin Majorelle – drugi dom Iv Sen Lorana

Kada se Maroko osobodio francuskog protektorata, postao je popularno, ali i vrlo jeftino mesto za život francuskoj eliti i džet-set-u. Jedan francuski magazin ga je nazvao i drugim Sen Tropeom. Jedan od pripadnika francuskog ,,krem-društva’’ bio je i poznati modni kreator Iv Sen Loran, koji je povoljno kupio stari vrt, ali vrlo bogat najrazličitijim vrstama biljaka, naročito kaktusa, i u vili koja i dan danas ima specifičnu intenzivno plavu boju, napravio svoj drugi dom. Taj fantastičan vrt je kreirao pre skoro 100 godina Žak Mažorel, francuski slikar orijentalista, po kome se se i pomenuta plava boja u slikarstvu sada naziva mažorel plava. Le Jardine Majorelle je sada jedna od najfotogeničnijih lokacija i mesto gde turisti rado koriste vreme za predah od jurnjave po gradu.

Sukovi: zašto se cenkanje isplati?

Koliko god se trudili da zapamtite putanje, sigurno ćete se izgubiti negde u sukovima Markeša, uživajući u razgledanju i kupovini suvenira i zanimljivih proizvoda marokanskih zanatlija – kože, marame, nakit, začini, sapuni, čajevi... Cenkanje je obavezno i bez toga ni ne pokušavajte nešto da ,,pazarite’’ – realna cena je uglavnom trećina onoga što vam prodavac u startu kaže. Zabavljajte se u nadmudrivanju sa njima i budite sigurni da ako ostanete dosledni i ne popustite, prodavac će potrčati za vama i dobićete svoj željeni proizvod po željenoj ceni.

Džema el Fna: tržnica ili cirkus?

Najveća tržnica u Severnoj Africi preko dana je samo jedan ,,užareni’’ plato zagrejan vrelim afričkim suncem, ali se zato predveče i noću pretvara u centar svega. Ulični prodavci hrane na svojim lako sklopivim privremenim tezgama, muzičari raznih vrsta, akrobate, krotitelji zmija, majmuna, gatare i žene koje tetoviraju kanom -  čine atmosferu koja bukvalno izgleda kao pravi cirkus. Intenzivni zvuci, boje, mirisi i ukusi dovode do toga da vam dugo posle puslira u glavi i da se osećate potpuno preplavljeni tim intenzitetom. Sve je prenaglašeno, ali to je ono što ovaj trg čini srcem Marakeša i otkucava ritmom strastvenih ljudi koji ovde žive.

Palate i riadi – priče iz 1001 noći

Palate u Marakešu u kojima nisu živeli samo vladari, kao i brojni riadi – specifična konačišta – sada hoteli, očaravaju svojim maštovitim i bajkovitim unutrašnjim uređenjem. Šarene pločice, ornamenti i mozaici na podovima, zidovima, prozorima, tako reći svuda gde pogledate i svom tom šarenilu prepoznaćete lepotu i sklad. Riadi su građevine koje imaju prozore okrenute ka dvorištu i u središtu se najčešće nalazi bazen ili fontana, kao i vrt. U Medini, utvrđenom starom gradu, skoro sve građevine su ovog tipa i zbog svoje lepote i atraktivnosti privlačne turistima, kao i brojne krovne terase na kojima možete uživati u začinjenoj, ali vrlo ukusnoj marokanskoj hrani i čajevima.

Marokanski čaj i tažin

Poznat je markonaski čaj od nane koji se u velikim količinama konzimira i uvek je zaslađen. To je tradicionalno piće koje morate probati, naročito kada postanete svesni koliko vas osveži i podigne nivo energije. Poznati tip jela je tanžin – sa povrćem, mesom, začinima (čuvenim marokanskim začinom 35)- koji se sprema dugo i krčka na tihoj vatri, a služi u zemljanim posudama. U Maroku se hrana konzumira isključivo desnom rukom, drugačije se smatra izuzetno nepristojnim.

Esauira – Mogador: grad koji inspiriše umetnike

Kada poželite rashlađivanje od vreline sukova što zbog isijavanja toplote od dobro zagrejanog kamena, što zbog uzbuđenja od cenkanja, vreve sa trga Džema el Fna, uputite se na zapad ka Atlantskom okeanu do magičnog grada Esauire. I možda vam je poznata u novije vreme po tome što su neke epizode popularne serije Igra Prestola snimane baš u ovom gradu, ali kada budete dospeli tamo i osetili kao da ste vratili nekoliko vekova unazad, poželećete da proživite taj osećaj ponovo. Esauira je inspiracija filmskim, muzičkim i drugim umetnicima, pa će se oni malo stariji podsetiti prve verzije filma „Otelo“, Orsona Velsa, kao i filma po istinitoj priči ,,Čaj u Sahari’’, Bernarda Bertolučija, dok je Džimi Hendriks baš ovde stvarao svoju pesmu ,,Kule od peska’’.

Zašto je arganovo ulje najbolje, ali i najskuplje?

Na putu od Marakeša do Esauire zateći će vas neobični prizori pored puta. Na niskom drveću argana, koje je autohtona vrsta i raste samo u Maroku, skoro na svakoj debljoj grani stoji po jedna – koza. I pitaćete se otkud koze na drvetu i šta tamo rade? Sada je to već turistička atrakcija i popularno mesto za fotografisanje sa ovim simpatičnim životinjama koje nisu ni slutile da će to postati, vođene samo svojim instinktom za ukusnom hranom u vidu plodova argana. Naime, svetski poznato, stručnjaci kažu najkvalitetnije ulje koje se koristi u kozmetičke svrhe, a najčešće za kosu, iako je najbolje za kožu, ručno se pravi ceđenjem iz koštica argana. Do koštica se dolazi tako što pomenute kozice, nakon što se dobro najedu, ispljunu koštice koje se potom skupljaju i u malobrojnim manufakturama ručno obrađuju, pa je to i razlog zašto je ovo ulje tako skupo.

Ouzud vodopadi: dela prirode iznad dela čoveka

Na nekoliko sati vožnje od Marakeša nalaze se najveći vodopadi u Severnoj Africi viši od 100 m koji se uz zadivljujuće zvukove poput vodenice i mlevenja žita (što i njihovo ime u prevodu znači), survavaju u dolinu i čine jezerce i reku u kojoj se najhrabriji i kupaju. U podnožju vodopada se možete družiti sa majmunima koji rado grickaju hranu iz vaših ruku, a ne ustručavaju se ni da vam se popnu na leđa i glavu.

Maroko će vas navesti da se preispitate zašto ste privremeno ili zauvek odustali ili bar smanjili intenzitet kojim živite svoje snove, svoj život i načine na koje iskazujete svoju radost. Podsetiće vas da se ne plašite i unesete jake boje u svoj život bez razblaživanja i rastvaranja, jer ako niste živeli punim plućima i širom otvorenih očiju, pitanje je jeste li uopšte živeli ili samo životarili u pastelnim bojama.

Jelena Jović,

slobodni putopisac i fotograf 
Facebook: JJTravel,
Instagram: #jjtravelblog
www.jjtravelblog.com

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Turizam
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. Mart 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...