Putnička pristaništa u Smederevu i Velikom Gradištu do kraja 2017.

08. Avgust 2017

Vlada Srbije, posredstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, tokom 2015. i 2016. godine pokrenula je projekte izgradnje sedam putničkih pristaništa otvorenih za međunarodni saobraćaj - u Sremskim Karlovcima, Smederevu, Kostolcu, Velikom Gradištu, Golupcu, Kladovu i Beočinu.

Do sada je, kako prenosi "eKapija", izgrađeno pet luka – u Kostolcu, Velikom Gradištu, Smederevu, Kladovu i Golupcu, a u toku je izdavanje dozvola za njihov rad. Nakon dobijanja dozvola, očekuje se da do kraja ove godine pristani u Velikom Gradištu i Smederevu počnu da rade, dok bi preostala tri prve putnike trebalo da dočekaju 2018. godine.

Takođe, u toku 2018. godine u planu je izgradnja pristana u Beočinu i Sremskim Karlovcima, a za njih je u toku izrada tehničke dokumentacije, objašnjavaju u Ministarstvu.

Kako je rečeno u Agenciji za upravljanje lukama, za ovih sedam pristaništa sredstva su izdvojena iz republičkog budžeta. U pet izgrađenih pristana, uloženo je: Kostolac 23 miliona (izvođač Jugoslovensko rečno brodarstvo - JRB), Veliko Gradište 21 milion (izvođač Brodomarket Pančevo), Smederevo 20 miliona (JRB), Kladovo 23 miliona (JRB), Golubac 23 miliona dinara (Brodoprojekat Beograd).

Izgradnja pristana deo je strateškog opredeljena Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za oživljavanje Podunavlja i bolju iskorišćenost turističkih i privrednih potencijala Dunava u Srbiji, dodaju iz Agencije.

Istovremeno, Agencija za upravljanje lukama i UNDP tokom 2017. godine sprovode projekat Lokalni razvoj istočne Srbije kroz povećanje prihoda od turizma. Cilj ovog projekta je da se, pre svega, promoviše turizam istočne Srbije, ali i da se istovremeno razvije vodni saobraćaj na unutrašnjim vodnim putevima kroz razvoj kruzinga. Predviđeno je da se Dunavom povežu Beograd i šest gradova i opština na istoku Srbije - Smederevo, Kostolac, Veliko Gradište, Golubac, Donji Milanovac i Kladovo.

Još gradilišta do 2025.

Strategijom razvoja vodnog saobraćaja Republike Srbije 2015-2025, pored postojećih pristaništa i projekata koji su u toku, uočen je potencijal za razvoj putničkih pristaništa na još nekoliko lokacija. To su Apatin, Bačka Palanka, Lepenski Vir, Negotin, Šabac, Sremska Mitrovica, Titel, Bečej, Senta i Kanjiža.

Gosti bolje platežne moći

U Beograd je u toku 2016. godine, prema podacima Agencije za upravljanje lukama, brodom stigao 68.541 turista.

U Turističkoj organizaciji Beograda ističu da je to je značajan broj gostiju.

- Iako ne ulaze u zvaničnu statistiku, zato što ne spavaju u hotelima i drugim smeštajima, oni ostavljaju dosta novca - ručaju u restoranima, obilaze znamenitosti, kupuju suvenire... - kažu u TOB za "eKapiju" i dodaju da su to najčešće turisti bolje platežne moći iz Nemačke, Austrije, skandinavskih zemalja, pa i iz Sjedinjenih Američkih Država i Australije. Oni u Beogradu najčešće ostaju jedan dan.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...