Prvi turistički odlazak na Međunarodnu svemirsku stanicu košta 55 miliona dolara po osobi

08. Februar 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Kompanija „Aksiom spejs“ iz Hjustona je osmislila prvu komercijalnu misiju u svemir u kojoj će četiri civila otputovati na Međunarodnu svemirsku stanicu. To zadovoljstvo će svakog od njih koštati po 55 miliona dolara.

Misiju koja je nazvana "Ax-1" organizuje kompanija „Aksiom spejs“, a komandant će biti bivši astronaut Američke svemirske agencije (NASA), Mičel Lopez-Alegrija koji je ujedno i potpredsednik pomenute kompanije.

Četvoročlanoj posadi biće potrebno oko dva dana putovanja „Spejs eksovom“ kapsulom „Kru dragon“ od rta Kanaveral na Floridi do Međunarodne svemirske stanice, navodi se u saopštenju „Aksiom spejsa“.

Kada stignu, članovi misije će provesti osam dana u američkom delu Međunarodne svemirske stanice i zajedno sa ostalim članovima učestvovati u istraživačkim i filantropskim projektima.

Lopez-Alegrija, koji je četiri puta leteo u svemir tokom svoje dvadesetogodišnje karijere, biće komandant misije i prva osoba koja će komandovati civilnom i komercijalnom misijom u svemir. Njemu će se pridružiti američki preduzetnik i neprofitni aktivista Lari Konor kao pilot misije, te kanadski investitor Mark Pati i izraelski biznismen Ejtan Stibe kao specijalisti.

Prema Nasinom cenovniku iz 2019. godine, korišćenje sistema za održavanje života i toaleta na Međunarodnoj svemirskoj stanici trebalo bi da košta 11.250 dolara po članu posade dnevno. Zatim, 22.500 dolara dnevno za sve neophodne zalihe, kao što su hrana, vazduh i medicinske potrepštine i 42 dolara po kilovat satu utrošene energije. Tako se došlo do sume od 55 miliona dolara po osobi.

Bivša Nasina astronautkinja Pegi Vitson biće rezervni komandant misije.

Kompanija „Aksiom spejs“ je osnovana 2016. godine i namerava da organizuje privatne letove u svemir dva puta godišnje, mada su ostavili otvorenu mogućnost da se taj broj i poveća.

Američki Kongres planira da Međunarodna svemirska stanica ode u „penziju“ do kraja 2030. godine, a Nasa polako angažuje pojedine kompanije da naprave „svemirski hotel“ koji bi mogao da se spoji sa osnovnom strukturom stanice već negde 2024. godine. Kompanija „Aksiom spejs“ je jedna od onih koja se upustila u ovaj projekat.

Izvor: RTS

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...