Prvi Kale fest 6. jula na Pirotskoj tvrđavi

03. Jul 2019
Foto: Promo, Kale fest
Foto: Promo, Kale fest

Pirotska tvrđava je srpsko srednjovekovno utvrđenje nastalo u XIV veku, kategorisano kao spomenik kulture od velikog značaja. „Kale“ - „Momčilov grad“ sadrži kulturne slojeve od praistorije do savremenog doba i svedoči o burnoj i bogatoj istoriji ovoj kraja, koja je zapisana u zemlji, kamenu i utkana u kulturu i način življenja na raskrsnici istoka i zapada.

„KALE fest“ promoviše kulturnu baštinu grada Pirota, viteštvo i srednjovekovni način života u Pirotskoj tvrđavi, kao i stare zanate po kojima je grad nadaleko poznat. U rekonstruisanoj tvrđavi, na interaktivnim radionicama, prezentacijama i izložbama, festival će posetiocima omogućiti putovanje kroz istoriju i kulturu Pirota i predstaviti im srednjevekovni način života, ćilimarstvo, grnčariju i druge stare zanate, umetnost i bogatu kulturnu baštinu grada.

Poseban deo programa biće organizovan za porodice sa decom. Igra je najbolji način da deca na zabavan i kreativan način uče o kulturi i umetnosti, naročito kada im znanje prenose čuvari tradicije i kulture, specijalizovana udruženja i zanatlije. Viteške družine u oklopima i haljinama, opet će oživeti Momčilov grad i predstaviti nove junakinje i junake grada.

ULAZ JE BESPLATAN!

Organizator i inicijator festivala je udruženje Avanturistička mreža iz Pirota. 

„Kale fest“ je podržan od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije kao značajna manifestacija za prezentaciju kulturnog nasledja grada Pirota i turističkih potencijala. Festival su podržali i Grad Pirot i Turistička organizacija Pirota. Kao značajni prijatelji festivala izdvajaju se i Turistička organizacija Srbije, Muzej Ponišavlja, JP Komunalac Pirot, Fondacija Arhitekta Aleksandar Radović iz Niša, Udruženje Grlica iz Pirota, Radionica “Black Acorn” iz Pirota, Grnčarija Mančić iz Pirota, Viteško udruženje “Zmajeva griva” iz Niša, Viteška družina Zlatna zora iz Beograda, Udruženje ljubitelja fantastike OrdoDracoNiš, Dedina Garaža – radionica za decu iz Niša i volonteri.

P R O G R A M - 6. jul 2019.

  • 09:00 – 20:30 TRAJANJE FESTIVALA
  • 09:00 – 20:30 SREDNJOVEKOVNI GRAD VITEZOVA  - Momčilov grad; Prikaz srednjovekovnog načina života, oružja, alata, borbi i starih zanata uz celodnevno druženje sa vitezovima i princezama
    Izvođač programa: Viteška družina Zmajeva Griva iz Niša i Viteška družina Zlatna zora iz Beograda
  • 09:00 – 20:30 PREZENTACIJA I IZLOŽBA ŠTITOVA I DUBOREZA U DRVETU; Izvođač programa: Black Acorn radionica - Igor Marković
  • 11:00 RAZGLEDANJE ARHEOLOŠKE POSTAVKE I TVRĐAVE SA VODIČEM/KUSTOSOM; Izvođač programa: Muzej Ponišavlja
  • 16:00 – 20:00 RADIONICA IZRADE SREDNJOVEKOVNOG NAKITA I ODEĆE ZA DECU Izvođač programa: Fondacija Arhitekta Aleksandar Radović
  • 09:00 – 20:30 ĆILIMARSTVO
  • 09:00 – 20:30 GRNČARSTVO
  • 10:00 – 12:00  Radionica izrade pirotske grnčarije za decu i odrasle,
  • 18:00 – 20:00  Radionica izrade pirotske grnčarije za decu i odrasle,
  • 09:00 – 20:30  Izložba pirotske grnčarije
  • 09:00 – 20:30 KREATIVNE RADIONICE ZA DECU; Dečija majstorska radionica u Donjem gradu   - Figuricu viteza stvoriće sa zadovoljstvom svako dete, uz pomoć alata, mašte i viteške štafete. Deca će otkriti gde su vitezovi živeli, za šta su se borili, kako se odevali i kako su hodali.
  • 17:00 – 20:00 RADIONICA KREATIVNOG PISANJA I CRTANJA
  • 17:00 – 20:00 DEGUSTACIJA VINA IZ PRVE PIROTSKE VINARIJE
  • 09:00 – 20:30 PIROTSKI MAJSTORLUK – PRODAJNI DEO: Pirotske zanatlije i stukovna udruženja ponuduće posetiocima svoje proizvode, suvenire i rukotvorine.
  • 09:00 – 20:00 Nagradna igra na info pultu Avanturističke mreže i Turističke organizacije Pirota
Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...