Prva ulaganja države na niškom aerodromu

22. Oktobar 2018

Na Aerodromu „Konstantin Veliki” najpre će se graditi novi i savremeni kontrolni toranj, a znatna sredstva biće uložena i u modernizaciju piste.

Rukovodstva aerodroma „Nikola Tesla” u Beogradu i „Konstantin Veliki” dogovorila su produženje dosadašnje i potpisala sporazum o daljoj saradnji, koja podrazumeva unapređenje i stvaranje boljih preduslova za razvoj vazduhoplovstva u Srbiji.

Saša Vlaisavljević ispred beogradske i Dušan Knežević u ime niške vazdušne luke dogovorili su veliku podršku Aerodromu „Konstantin Veliki” kroz realizaciju projekata u oblasti tehničkog i tehnološkog razvoja i usavršavanja i edukativne obuke za zaposlene u Nišu u skladu sa programima stručnih službi Aerodroma „Nikola Tesla”.

Istovremeno, postignut je sporazum za podizanje nivoa usluga prihvata i otpreme aviona, putnika i robe na viši nivo jer oba srpska aerodroma posluju u sistemu vazdušnog saobraćaja naše zemlje.

Uz podršku Vlade Srbije i resornog Ministarstva za građevinarstvo, infrastrukturu i saobraćaj, rečeno je da aerodromi „Nikola Tesla” i „Konstantin Veliki” beleže rekordne rezultate u poslovanju. Saša Vlaisavljević je naglasio da je beogradski aerodrom spreman da maksimalno podrži dalji razvoj niškog.

Da državni vrh Srbije planira unapređenje vazdušnog saobraćaja u našoj zemlji, posebno sa niškog aerodroma potvrdila je i predsednica vlade Ana Brnabić, koja je ovih dana bila u Nišu.

– U vladi najozbiljnije i bez mnogo dilema nameravamo da proširimo aerodrom u Nišu, a prva ulaganja u razvoj niške vazdušne luke biće u izgradnju novog i modernog kontrolnog tornja, a uporedo sa tim i proširenje aerodromske piste kako bi bili stvoreni uslovi za sletanje i uzletanje najvećih vazduhoplova. A sve to je u cilju stvaranja najsavremenijih uslova na Aerodromu „Konstantin Veliki” koji pored beogradskog u perspektivi treba da postane drugi aerodrom u našoj zemlji. Moram da naglasim da je država preuzela osnivačka prava i vlasništvo nad niškim aerodromom jedino iz razloga da bi lakše ulagala u njegov razvoj i modernizaciju, a što lokalna samouprava ne bi finansijski mogla – rekla je u Nišu premijerka Ana Brnabić.

Predsednica Vlade Srbije posebno se osvrnula na svojevremeno organizovane građanske proteste u Nišu zbog preuzimanja niškog aerodroma od države, rekavši da ne razume da protesta nije bilo kada Aerodrom „Konstantin Veliki” dugi niz godina nije imao nikakav saobraćaj, kada su samo povremeno avioni sletali u Niš ili je bilo jednog leta dnevno, nego su građani negodovali kada je pronađen model da se u razvoj niške vazdušne luke više ulaže.

Izvor: Politika

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Turizam
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. Mart 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...