Proširenje terminalne zgrade na Aerodromu Konstantin Veliki počinje sledeće godine

11. Maj 2017

Pozitivan trend rasta broja putnika i dolazak novih aviokompanija, "SWISS" i "Germania Flug", već početkom naredne godine doneće nove investicije na aerodromu Konstantin Veliki. Aerodrom će do kraja godine izraditi projekat za izgradnju i proširenje dodatnih terminalnih kapaciteta u putničkom delu.

Direktor niškog aerodroma Vladica Đurđanović rekao je da je plan da se do kraja 2018. ti radovi završe i da će tim povećanjem kapaciteta terminala putnici koji lete iz Niša dobiti još veći komfor, a samim tim i mogućnost za zakup poslovnog prostora biće veći.

- Za sada ne znamo ko će biti investitor, nadamo se da će to biti grad, ali ne isključujem opciju i da to bude Vlada Srbije. Ono što je sigurno, radovi na novom delu terminalne zgrade biti završeni najverovatnije naredne godine - izjavio je Đurđanović a prenosi FlyFromNiš.

Inače u toku su završni radovi na sanaciji krova postojeće terminalne zgrade. Grad je krajem prošle godine iz budžeta grada izdvojio 26 miliona dinara za ove namene.

Takođe, do kraja godine na niškom aerodromu treba da bude i izgrađena nova ograda čiji radovi treba da počnu na leto kako bi se unapredila bezbednost na aerodromu. Ono što se do kraja godine očekuje je i instalacija sistema za instrumentalno sletanje aviona kategorije 1 pri smanjenim meteo uslovima (ILS CAT I) koju investira Kontrola letenja SCG (SMATSA).

Neophodan dogovor sa Rusijom i Turskom oko direktnih letova

Aerodrom Konstantin Veliki nastoji da se poveže i sa drugim aerodromima. Prema rečima direktora Vladice Đurđanovića jedna od takvih linija je i ona do Moskve, no da bi do toga došlo neophodan je dogovor dveju Vlada pošto Ruska Federacija nije potpisnik sporazuma o otvorenom nebu.

- U slučaju povećanja nekog broja linija, to iziskuje dogovor dveju Vlada. To je malo teže i komplikovanije, ali se nadam da ćemo napraviti takvu jednu liniju do Moskve. - istakao je Đurđanović i dodao da je slična situacija i oko uspostavljanja direktne putničke linije između Niša i Istanbula.

Inače, kao potencijalne aviokompanije koje bi letele iz Niša ranije su se pominjali "Pegasus", "Turkish Airlines" i ruski niskotarfni avioprevoznik "Pobeda".

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...