Projekat "Probudi Dunav" turistički povezuje 11 gradova

24. April 2019
Projekat 'Probudi Dunav' turistički povezuje 11 gradova

Agencija za upravljanje lukama (AUL) predstavila je nastavak rada na projektu "Probudi Dunav" čiji je cilj promocija nautičkog saobraćaja i turizma gornjeg i donjeg Podunavlja, povezivanjem 11 autentičnih gradova - Smedereva, Kladova, Donjeg Milanovca, Kostolca, Golupca, Velikog Gradišta, Novog Sada, Zemuna, Sremskih Karlovaca, Apatina i Banoštora.

Promocija prirodnog bogatstva Podunavlja će omogućiti razvoj istočnih i severnih krajeva naše zemlje i putničkog rečnog saobraćaja u Srbiji, a tako će doći i do povećanje prihoda lokalnih samouprava kroz turizam i afirmaciju domaće radinosti, ideja je ovog projekta.

Cilj Agencije za upravljanje lukama je da gradove ovog područja ucrta na turističku mapu Evrope, a Srbiju svrsta medu lidere u putničkom saobraćaju a kako se procenjuje Srbija bi mogla da prihoduje nekoliko desetina miliona evra godišnje od nautičara, turista i ekonomskog razvoja lokalnih samouprava.

Prema podacima AUL-a teretni saobraćaj i pretovar su u porastu pa je na rekama Srbije prošle godine pretovarano 11.8 miliona tona tereta što je 11.5 odsto više nego u 2017. godini.

Međunarodni putnički saobraćaj beleži stabilan trend rasta pa je na šest međunarodnih putničkih pristaništa zabeleženo 1.150 pristajanja kruzera i više od 157.000 prelazaka obale, rekao je Vuk Perović v.d. direktora AUL-a i dodao da je u odnosu na 2017. godinu, broj pristajanja kruzera veći za 15%, a broj ukrcanih i iskrcanih putnika za petinu.

- Prateći stalan i povoljan trend rasta u putničkom saobraćaju, očekujemo da se do 2025. godine udvostruči broj pristajanja kruzera i turista na međunarodnim putničkim pristaništima u Srbiji - izjavio je on i dodao da je Beograd i dalje najatraktivniji a slede pristaništa u Novom Sadu i Donjem Milanovcu.

Investicije u vodni saobraćaj su i u novom investicionom ciklusu ministarstva, istakao je Veljko Kovačević, pomoćnik ministarke saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture i dodao da su trenutna ulaganja u projekte 205 miliona evra i da se do kraja godine očekuju dodatna ulaganja u vodni saobraćaj.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...