Proglašeni najbolji u manifestacionom turizmu Srbije

12. Februar 2016
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Susreti organizatora manifestacija, deveti po redu, održani su u sredu, 10. februara 2016. godine, u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu. Organizator Susreta, na kom je i najuspešnijim turističkim manifestacijama dodeljeno priznanje "Turistička slagalica 2015", je Udruženje „Turizam i Manifestacije Srbije“ (TIM Srbije), u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Susrete su otvorili savetnik predsednika PKS Aleksandar Kemiveš i Milanka Cvetković, predsednica Udruženja „Turizam i Manifestacije Srbije“ iz Zemuna i Grupacije za manifestacioni turizam u PKS, kao i Dragana Šabić, sekretar udruženja za turizam u PKS, dok je i ovaj put moderator Susreta bila prof. dr Snežana Štetić, profesor Visoke turističke škole iz Beograda.

"Kako organizovati uspešnu manifestaciju?", "Zaboravljena Srbija", "Pravilnik o klasifikaciji i kategorizaciji manifestacija", "Manifestacije u inostranstvu" - bile su teme ovogodišnjih Susreta, a najavljen je i „Festival manifestacija, starih zanata i suvenira 2016“, koji se već treću godinu održava u različitim gradovima naše zemlje.

Tradicionalno, i ovaj put dodeljena su priznanja "Turistička slagalica" najboljima u manifestacionom turizmu Srbije, i to na osnovu broja glasova sa anketnih listića prisutnih učesnika.

Nagrada "TURISTIČKA SLAGALICA 2015" dodeljena je u sledećim kategorijama:

1. Za najuspešniju tradicionalnu manifestaciju:
STRAŠILIJADA – Surčin (Boljevci)

2. Za najuspešniju novu manifestaciju:
DANI VAJFERTA - Pančevo

3. Za zaslužnog pojedinca u oblasti manifestacionog turizma:
MILOJE OSTOJIĆ – Ivanjica 

4. Za najuspešniju lokalnu samoupravu – stub podrške organizatorima manifestacija:
Opština SURČIN

5. Za najbolji promo-film o manifestaciji:
Prvo mesto: FESTIVAL ETNO HRANE – BELA CRKVA 2016 – Despotovac (Beljajka)
Drugo mesto: ARLEMM – Arilje
Treće mesto: NUŠIĆIJADA – Smeh kao lek – Ivanjica

Najbolji su nagrađeni statuetama "Turistička slagalica 2015" i diplomama, a svi nominovani učesnici su dobili poklon vaučere firme "Cards print" iz Pančeva.

Pod već tradicionalnim sloganom „Kreirajmo budućnost manifestacija u Srbiji - zajedno“, na ovom jednodnevnom stručnom skupu okupili su se predstavnici Vlade Srbije zaduženi za turizam i kulturna dešavanja, predstavnici Privredne komore Srbije, gradske uprave Beograda, TOS-a, i drugih turističkih organizacija, organizatori manifestacija, predstavnici turističkih i marketingških agencija, prevoznici, proizvođači suvenira, hotelijeri i ugostitelji, kao i ugledni stručnjaci, profesori, predstavnici SANU, i drugi turistički poslenici.

Ove godine je odziv inostranih turističkih poslenika bio veći nego ranije, te su učestvovali i predstavnici iz Grčke (Greek National Tourism Organisation), Makedonije (Udruženje "KraleMarkoLand"), Crne Gore (TO i KC), Hrvatske (Udruženje "Total Rock World") i Rumunije (klubovi iz dijaspore).

- Ovaj stručni skup prerastao je u jednu dobro prihvaćenu, sada već možemo slobodno reći, tradicionalnu manifestaciju, koja evidentno, iz godine u godinu pobuđuje sve veće interesovanje kako medija, tako i turističke javnosti i beleži sve veći broj prisutnih i zadovoljnih učesnika. Brojne pohvale i čestitke za organizaciju, međutim, nameću nam i odgovornost, i obavezu još boljeg programskog sadržaja i organizacije sledećih, jubilarnih X Susreta u 2017. godini - poručili su organizatori ovog jedinstvenog skupa.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...